Strokovni članki

/ Strokovni članki

Popolni preobrat razpoloženja vlagateljev.

Pomembnejši borzni indeksi so v zadnjih dneh dosegli zgornjo mejo popravka, o katerem smo pisali v začetku leta. Na priloženi sliki lahko vidite graf gibanja ameriškega borznega indeska S&P500, ki se prav v tem trenutku dotika svojega 200-dnevnega drsečega povprečja pri vrednosti 2750 točk. Za nami je sedem tednov rasti, skorajda brez enega samega negativnega dneva. Praktično vsa merila fundamentalnih vrednotenj kot tudi merila sentimenta vlagateljev so ponovno v močno pregretem območju, v katerem so se denimo nahajala tekom celotnega preteklega leta (razen zadnjih dveh mesecev, ko so borze beležile večje padce). Gre za enega najhitrejših in najbolj agresivnih popravkov iz globoko oversold nazaj v globoko overbought območje v zgodovini ameriških borz.

/ Strokovni članki

Monetarne oblasti apelirajo na potrpežljivost

Najpomembnejši dogodek tedna, za delniške vlagatelje seveda, je bilo vsekakor zasedanje ameriške centralne banke Federal Reserve (FED). Bilo je sicer eno od tistih zasedanj na katerem se ni pričakovalo spremembe višine obrestne mere. Če bo kak premik bo morda na naslednjem zasedanju 20. marca, odvisno predvsem od takratnega stanja na kapitalskih trgih. Vlagatelji so torej po decembrskem padcu delniških trgov predvsem pričakovali nekaj pomiritvenih in spodbudnih besed s strani šefa monetarnih oblasti. Po reakciji trgov bi lahko sklepali, da so sedaj zadovoljni, čeprav natančnejša analiza guvernerjevega govora ne kaže bistvenega odmika od predhodnih stališč.

/ Strokovni članki

Kaj pravijo nabavni managerji?

Ta teden bomo pustili dogajanje na borznih trgih ob strani in si pogledali kaj se dogaja v realnem gospodarstvu. V januarju je bilo objavljenih večina kazalnikov proizvodnje po državah. Najbolj zanimiv je t.i. Purchasing Managers Index oz krajše PMI. Gre za mesečno anketiranje višjega vodstva v podjetjih glede novih naročil, obsega zalog, terjatev, novih zaposlitev ipd… Vrednosti indeksa se nahajajo med vrednostima 0 in 100, pri čemer vrednost nad 50 označuje širitev poslovanja, pod 50 pa krčenje.

/ Strokovni članki

Pred nami je testno obdobje

Danes je na vrsti samo kratek pregled trenutne slike na trgih, saj kaj bistveno novega nimamo za zabeležiti. Borzni indeksi so po treh tednih rasti naposled vstopili v območje, ki smo ga omenjali prejšnji teden. Korekcija iz globoko oversold območja strahu je s tem zaključena. Sedaj je na vrsti testiranje nekaterih pomembnih odpornih ravni. V kolikor bodo vlagatelji dovolj močni in te ravni premagali, se vsaj za nekaj mesecev znova riše bolj pozitiven scenarij. Obenem pa to tudi pomeni ponovno vzpostavitev evforično-optimističnega, overbought sentimenta povezanega z visokimi vrednotenji, ki je karakteriziral leti 2017 in 2018. Posledično najbrž to pomeni tudi obuditev restriktivne monetarne politike, ki je v decembru zaradi naglega padca borz malce izgubila zagon. Drugi scenarij je, da test trenutnih odpornih ravni ne uspe. V tem primeru je zelo verjeten povratek borznih indeksov na testiranje decembrskega dna. Kaj nato sledi temu, bomo raje pisali takrat, ko bomo tam.

/ Strokovni članki

Borzni indeksi v bitki s časom

Sredi decembra smo opozorili, da padec vrednosti ameriškega borznega indeksa S&P500 pod mejo 2.600 točk predstavlja možnost sunkovitega pospeška navzdol. To se je dejansko zelo hitro tudi zgodilo, saj so borze nato do konca leta zdrsnile za dodatnih deset odstotnih točk. V zadnjih dneh decembra in prvih dneh letošnjega leta se je tako oblikovala ekstremno oversold situacija s precej prestrašenim sentimentov vlagateljev. V zraku je že kar dišalo dišalo po vsaj kratkoročnem preobratu.