Strokovni članki

/ Strokovni članki

Vmesna cona oz. boj za izgubljeno ozemlje.

Borze so naposled dočakale pozitivni odboj, ki smo ga napovedali v našem predhodnem članku. Negativna panika, popolna razprodaja in posledično globoko »oversold« območje so bili namreč v zaključku predhodnega tedna že tako izraziti, da je bil odboj v drugo smer samo še stvar dneva. Nobeno dogajanje se namreč ne odvija v ravni črti, borze pa še najmanj. Na grafu lahko vidite kako je nivo bikovsko (pozitivno) razpoloženih vlagateljev prejšnji teden hitro in dramatično upadel na zgodovinsko nizke ravni. Na borzah praktično ni bilo več optimistov.

/ Strokovni članki

Brez besed.

Za nami je eden najbolj divjih borznih tednov zadnjih let. Takega dogajanja se najbrž spomnijo le tisti, ki so bili pred borznimi monitorji leta 2008. Doživeti dan, ko svetovni borzni indeksi usklajeno zdrsnejo za 10%, je velika redkost.

/ Strokovni članki

Intervencije centralnih bank tokrat v prazno

Naše opozorilo o preveliki borzni evforiji izpred dveh tednov je bilo zelo na mestu. Pomembnejši kapitalski trgi so od takrat na hitro izgubili približno 13% vrednosti. Glavni razlog večinoma vsi pripisujejo širitvi koronavirusa po svetu, predvsem v Evropi in ZDA.

/ Strokovni članki

Borzni indeksi iz dneva v dan beležijo nove rekordne vrednosti. Na vrhu se zrak znova redči, rast se vse bolj koncentrira v peščici dominantnih delnic predvsem iz tehnološkega sektorja. 

/ Strokovni članki

Borze rekordno

Koronavirus je že preteklost. To bi lahko trdili, če bi sodili po gibanju svetovnih borz. Te so namreč po dobrih dveh tednih na stran odrinile vse strahove povezane s hitro širitvijo virusa po Kitajski in izven nje. Borzni indeksi dosegajo nove rekordne ravni, kljub dejstvu, da je kitajsko gospodarstvo v čedalje večjem logističnem krču zaradi posledic epidemije. Praktično vsi komentarji so si bolj ali manj enotni, rast je v prvi vrsti posledica monetarne ekspanzije centralnih bank in nima več nobene povezave s fundamenti v realnem gospodarstvu. Neenotnost je pristona le glede vprašanja kdaj in kako se bo vse to skupaj končalo.

/ Strokovni članki

Virus trese borze.

Za konec tedna imamo pripravljen krajši pregled tehnične situacije najpomembnejšega borznega indeksa S&P500. Kot najbrž veste, smo bili tekom tedna priče začetku manjše korekcije, ki so jo mediji skoraj soglasno pripisali strahu pred širitvijo nove virusne bolezni, odkrite na Kitajskem.

/ Strokovni članki

Pomembni so začetni pogoji.

O preteklem letu smo že pisali, ker pa se je zaključilo tudi desetletje, si lahko ogledamo še tega. Določene poteze minulega desetletja delno spominjajo na dogajanje in dinamiko preteklega leta, zato je primerjava kar zanimiva.