Strokovni članki

/ Strokovni članki

Začenja se faza postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov

Druga polovica aprila je minila brez večjih sprememb. Vsaj na finančnih trgih je krize definitivno konec, borzni indeksi se vzpenjajo na rekordne ravni. Vlagatelje je najbrž nekoliko zmedel le sam šef ameriške centralne banke, ki je v sredo na isti tiskovni konferenci najprej trge pomiril z izjavo, da še ni čas za umik ekstremne monetarne politike, kmalu zatem pa vse skupaj zalil z vedrom mrzle vode, ko je opozoril na znake pretirane evforije na določenih segmentih borznih trgov. Federal Reserve sicer pravi, da bo gospodarstvo podpirala dokler to ne bo popolnoma okrevalo, a glede na najave nekaterih največjih podjetjih o ponovnem začetku več deset milijard vrednih nakupov lastnih delnic bi lahko rekli, da smo to točko že presegli. Morda je bil še največji premik dosežen na valutnih trgih, kjer ameriški dolar ponovno drsi, potem ko se je v mesecih februar in marec krepil.

/ Strokovni članki

Rekordna participacija vlagateljev pri lovu na borzne donose

Borzni indeksi ponovno stopajo na pot rasti in dosegajo nove dnevne rekorde. Močno se je popravil tudi tehnološki indeks Nasdaq, ki je v marcu zaostajal, a se je sedaj prav tako dotaknil februarskega rekorda. V predhodnih člankih smo že omenjali izjemne ravni borznega optimizma, ki krasijo trenutno situacijo na trgih, tokrat vam to predstavimo še z nekaj slikami.

/ Strokovni članki

Fiskalna politika prevzema štafeto

Glavni borzni indeksi so konec tedna dosegli nove rekorde, ameriški S&P500 je prebil magično mejo 4.000 točk (pred točno enim letom je znašal 2.500 točk, kar pomeni 60% rast v letu dni!). Na eni strani sicer delniške trge malenkost skrbijo rastoči obvezniški donosi, a se na drugi strani nadaljuje konstanten priliv pozitivnih novic v obliki novih in novih fiskalnih paketov, namenjenih spodbujanju potrošnje in investicij. Borze zaenkrat delujejo po liniji najmanjšega odpora in srkajo milijarde dolarjev svežega denarja, dokler ta prihaja.

/ Strokovni članki

Kljub dejstvu, da inflacija trenutno ostaja precej pod dvoodstotnim ciljem centralnih bank, vlagatelje skrbi, da se inflacijski pritiski pojavljajo že v času, ko omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa še trajajo, obenem pa države še sprejemajo obsežne spodbujevalne svežnje pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom.

/ Strokovni članki

Začenja se boj med inflacijo in monetarnimi ukrepi

Dokaj miren borzni teden je za nami. Večina pomembnejših borz je dosegla nove rekorde, nekoliko se je v zadnjih dneh popravil, oziroma bolje rečeno nehal drseti, tudi tehnološki indeks Nasdaq. Nadaljuje se rast zahtevane obrestne mere desetletne ameriške državne obveznice.

/ Strokovni članki

Hitra rast inflacijskih pričakovanj je vplivala na umiritev borzne rasti. Delniški trgi prebavljajo rast zahtevanih donosov obveznic. Donos desetletne ameriške obveznice o kateri smo pisali v našem predhodnem poročilu se je še dodatno povzpel in zdaj znaša cca 1,5% letno.

/ Strokovni članki

Potrpežljivost naftnih trgovcev je poplačana

Zadnje tri ali štiri mesece je borze poleg navidez neustavljive rasti zaznamovala tudi zanimiva rotacija sektorjev oz. strategij. Od preteklega novembra denimo močno rastejo t.i. small-cap delnice oz. delnice majhnih družb ter delnice iz sektorja surovin.

/ Strokovni članki

Razmeroma monotono borzno dogajanje je v minulem tednu razburkala akcija malih vlagateljev, uperjena zoper finančno elito oz. hedge sklade. Današnji članek je nekoliko daljši, ker je potrebno pri določenih temah malce poglobiti ozadje, se bomo pa naslednjič znova potrudili biti manj naporni.

/ Strokovni članki

Prenos oblasti brez zapletov

Inavguracija novega ameriškega predsednika Josepha Bidna je za razliko od razglasitve volilnih rezultatov pred dobrim tednom dni, minila mirno in slovesno. Borze so se večinoma odzvale pozitivno, sicer pa neustavljivo rastejo že vse od začetka novembra, ko je strahove vlagateljev razblinila novica o odkritju učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu.

/ Strokovni članki

Zadnja dva meseca preteklega leta in prvi dnevi novega, so na borzah minili v znamenju skokovite rasti delniških tečajev. Raste praktično vse, kar je uvrščeno na borze. Delno je k temu prispevala iznajdba cepiva proti novemu koronavirusu, delno ameriške predsedniške volitve, še najbolj pa seveda iskanje pozitivnega donosa, ki ga sicer na obvezniških in denarnih trgih skorajda ni več mogoče najti.