Strokovni članki

/ Strokovni članki

V zadnjih tednih je ni mogoče več spregledati. Vse prve strani časopisov in večina prvih novic na televizijskih informativnih oddajah je povezana s skokovito rastjo cen energentov. Po desetih letih truda je centralnim bankam končno uspelo – inflacija je tu. Ste zadovoljni?

/ Strokovni članki

V preteklih štirinajstih dneh so se borzne vode naposled malce razburkale. Deloma je za to zaslužno dogajanje, o katerem mi pišemo že dva meseca, in sicer težave kitajskega nepremičninskega giganta Evergrande, deloma pa postopen premik ameriške centralne banke k nekoliko bolj odločnemu besedilu glede umikanja ekspanzivne monetarne politike.

/ Strokovni članki

V zadnjih tednih nič novega na borzah. Rast se je morda nekoliko upehala, tako je vsaj videti v preteklih nekaj dneh pravkar zaključenega tedna. Pred časom smo že opozorili na interne tehnične znake utrujenosti nekaterih najpomembnejših borznih indeksov, kar se sedaj tudi kaže v nezmožnosti doseganja novih vrhov.

/ Strokovni članki

Če vam nekdo reče, da boste v delnicah na dolgi rok zaslužili v povprečju sedem odstotkov na leto, to še ne pomeni, da ne boste vmes v posameznem letu imeli 20, 30, 40 ali celo 50 odstotkov minusa. Bolje, da ste mentalno zelo dobro pripravljeni na prenašanje začasnih negativnih donosov.

/ Strokovni članki

V zadnjih tednih se na borzah ni dogajalo nič dramatičnega, vse počasi in postopoma raste, nekoliko bolj razburljivo je bilo le v Aziji, o čemer smo že pisali v našem predhodnem članku. Kitajske delnice so od takrat precej pospešile navzdol, a se je padanje tudi tam v zadnjih dneh vsaj zaustavilo, tečaji nekaterih najbolj prodajanih delnic so se že tudi deloma popravili.

 

/ Strokovni članki

Ameriški borzni indeksi postopoma osvajajo nove dnevne rekorde, evropski delniški trgi to prav tako poskušajo a jim ne uspeva najbolje, kljub temu pa večjih skrbi vlagateljem zaenkrat ne povzročajo. Tega pa ne moremo več trditi za kitajske delnice.

/ Strokovni članki

V tretje gre rado

Zadnja dva tedna sta na borze prinesla nekaj več volatilnosti, a v skupnem skoraj nobenega napredka, kar se tiče rasti tečajev. Ameriški tehnološki indeks Nasdaq se je za kratek čas dotaknil psihološke meje 15.000 točk, vendar se je do konca tedna vrnil v območje pod 14.800 točk, kjer se nahaja od začetka julija.

/ Strokovni članki

Tudi minuli teden ni prinesel večjih sprememb na borzah. Marginalne nove rekorde dosegata ameriška indeksa S&P500 in Nasdaq, ostali bolj ali manj capljajo na mestu. Mesec junij je bil sicer precej klasičen v smislu borznih premikov. Ameriške tehnološke delnice, zbrane v indeksu Nasdaq so pridobile največ in sicer cca 5,5 %, sledil je ameriški S&P500 z 2,2 % mesečno rastjo, vse ostalo pa je bilo blizu ničle. Po dveh mesecih visokih rasti si je tokrat malo pavze vzela tudi Ljubljanska borza, saj je indeks SBITOP junij zaključil z 1,3% padcem.

/ Strokovni članki

Prvi signali priprav na umik presežne likvidnosti

Mesec junij do sedaj ni prinesel skoraj nobenih premikov na kapitalskih trgih po svetu. Borzni indeksi so, razen malenkostnih sprememb, tam kjer so bili pred štirinajstimi dnevi. Izraziti rasti, ki je krasila prvo polovico leta počasi pohaja sapa, vendar zaenkrat večjih umikov vlagateljev na varno stran še ni opaziti. Predvsem ameriške delnice ostajajo na rekordno visokih nivojih fundamentalnih vrednotenj.

/ Strokovni članki

Vlagatelji še premlevajo inflacijska pričakovanja

Pomembnejše tuje borze v zadnjih štirinajstih dneh niso beležile večjih premikov. Inflacijski strahovi so se kot kaže zaenkrat stabilizirali, vlagatelji pa čakajo na nove informacije ali bo trenutni skok inflacijskih podatkov res le prehodne narave.

/ Strokovni članki

Presenetljiva rast cen se je naposled prebila na prve strani medijev

Tokrat le kratka osvežitev dogajanja v zadnjih dneh. Pomembnejše borzne indekse je sredi tedna malce vznemirila objava letne stopnje inflacije v ZDA. Večje škode zaenkrat ni storjene, se pa indeksi bližajo pomembni točki odločitve, kot lahko vidite na priloženi sliki gibanja ameriškega indeksa S&P500.

/ Strokovni članki

Začenja se faza postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov

Druga polovica aprila je minila brez večjih sprememb. Vsaj na finančnih trgih je krize definitivno konec, borzni indeksi se vzpenjajo na rekordne ravni. Vlagatelje je najbrž nekoliko zmedel le sam šef ameriške centralne banke, ki je v sredo na isti tiskovni konferenci najprej trge pomiril z izjavo, da še ni čas za umik ekstremne monetarne politike, kmalu zatem pa vse skupaj zalil z vedrom mrzle vode, ko je opozoril na znake pretirane evforije na določenih segmentih borznih trgov. Federal Reserve sicer pravi, da bo gospodarstvo podpirala dokler to ne bo popolnoma okrevalo, a glede na najave nekaterih največjih podjetjih o ponovnem začetku več deset milijard vrednih nakupov lastnih delnic bi lahko rekli, da smo to točko že presegli. Morda je bil še največji premik dosežen na valutnih trgih, kjer ameriški dolar ponovno drsi, potem ko se je v mesecih februar in marec krepil.

/ Strokovni članki

Rekordna participacija vlagateljev pri lovu na borzne donose

Borzni indeksi ponovno stopajo na pot rasti in dosegajo nove dnevne rekorde. Močno se je popravil tudi tehnološki indeks Nasdaq, ki je v marcu zaostajal, a se je sedaj prav tako dotaknil februarskega rekorda. V predhodnih člankih smo že omenjali izjemne ravni borznega optimizma, ki krasijo trenutno situacijo na trgih, tokrat vam to predstavimo še z nekaj slikami.

/ Strokovni članki

Fiskalna politika prevzema štafeto

Glavni borzni indeksi so konec tedna dosegli nove rekorde, ameriški S&P500 je prebil magično mejo 4.000 točk (pred točno enim letom je znašal 2.500 točk, kar pomeni 60% rast v letu dni!). Na eni strani sicer delniške trge malenkost skrbijo rastoči obvezniški donosi, a se na drugi strani nadaljuje konstanten priliv pozitivnih novic v obliki novih in novih fiskalnih paketov, namenjenih spodbujanju potrošnje in investicij. Borze zaenkrat delujejo po liniji najmanjšega odpora in srkajo milijarde dolarjev svežega denarja, dokler ta prihaja.

/ Strokovni članki

Kljub dejstvu, da inflacija trenutno ostaja precej pod dvoodstotnim ciljem centralnih bank, vlagatelje skrbi, da se inflacijski pritiski pojavljajo že v času, ko omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa še trajajo, obenem pa države še sprejemajo obsežne spodbujevalne svežnje pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom.

/ Strokovni članki

Začenja se boj med inflacijo in monetarnimi ukrepi

Dokaj miren borzni teden je za nami. Večina pomembnejših borz je dosegla nove rekorde, nekoliko se je v zadnjih dneh popravil, oziroma bolje rečeno nehal drseti, tudi tehnološki indeks Nasdaq. Nadaljuje se rast zahtevane obrestne mere desetletne ameriške državne obveznice.

/ Strokovni članki

Hitra rast inflacijskih pričakovanj je vplivala na umiritev borzne rasti. Delniški trgi prebavljajo rast zahtevanih donosov obveznic. Donos desetletne ameriške obveznice o kateri smo pisali v našem predhodnem poročilu se je še dodatno povzpel in zdaj znaša cca 1,5% letno.

/ Strokovni članki

Potrpežljivost naftnih trgovcev je poplačana

Zadnje tri ali štiri mesece je borze poleg navidez neustavljive rasti zaznamovala tudi zanimiva rotacija sektorjev oz. strategij. Od preteklega novembra denimo močno rastejo t.i. small-cap delnice oz. delnice majhnih družb ter delnice iz sektorja surovin.

/ Strokovni članki

Razmeroma monotono borzno dogajanje je v minulem tednu razburkala akcija malih vlagateljev, uperjena zoper finančno elito oz. hedge sklade. Današnji članek je nekoliko daljši, ker je potrebno pri določenih temah malce poglobiti ozadje, se bomo pa naslednjič znova potrudili biti manj naporni.

/ Strokovni članki

Prenos oblasti brez zapletov

Inavguracija novega ameriškega predsednika Josepha Bidna je za razliko od razglasitve volilnih rezultatov pred dobrim tednom dni, minila mirno in slovesno. Borze so se večinoma odzvale pozitivno, sicer pa neustavljivo rastejo že vse od začetka novembra, ko je strahove vlagateljev razblinila novica o odkritju učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu.

/ Strokovni članki

Zadnja dva meseca preteklega leta in prvi dnevi novega, so na borzah minili v znamenju skokovite rasti delniških tečajev. Raste praktično vse, kar je uvrščeno na borze. Delno je k temu prispevala iznajdba cepiva proti novemu koronavirusu, delno ameriške predsedniške volitve, še najbolj pa seveda iskanje pozitivnega donosa, ki ga sicer na obvezniških in denarnih trgih skorajda ni več mogoče najti.