Strokovni članki

/ Strokovni članki

Lahko drugi val pokvari relativno ugodno sliko iz prve faze epidemije v Sloveniji?

Močan borzni popravek, ki je karakteriziral meseca april in maj, je v mesecu juniju začel izgubljati sapo. Zadnja dva tedna sta pokazala večjo nemirnost vlagateljev, predvsem pod vplivom nenadnega povečevanja števila okuženih v tistih državah, kjer so številke povezane z epidemijo še v začetku junija kazale bolj optimistično sliko.

/ Strokovni članki

Igre malih vlagateljev

Finančni trgi so le še malenkost oddaljeni od januarskih rekordov izpred korona-krize. Divjanje virusa je nenadoma pozabljeno, kljub dejstvu, da je po svetu še vedno vsak dan odkritih na deset tisoče novih primerov. Stopnja borznega optimizma pravzaprav že meji na manijo.

/ Strokovni članki

Tako na ulicah kot na borzah je znova veselo.

Poglavitni borzni indeksi so po dveh tednih boja naposled prebili pomembne odporne ravni. Kot smo v predhodnem članku predstavili, so se te v primeru indeksa S&P500 nahajale nekje med vrednostni 2.930 in 3.000 točk, kjer se je nabrala koncentracija tehničnih indikatorjev, kot so Fibonaccijevi intervali ali pa denimo 200-dnevno drseče povprečje. Te ovire so sedaj premagane, sicer ne še čisto dokončno, a vendarle razmeroma odločno, kar pomeni, da se morda že odpira tudi pot na januarske borzne vrhove izpred začetka krize. To seveda zdrži dokler indeks ostaja nad mejo svojega 200-dnevnega drsečega povprečja (na sliki prikazanega z modro linijo).

 

/ Strokovni članki

Soočanje z realnostjo življenja z virusom.

V zadnjih dveh tednih se na borzah ni zgodilo nič posebej presenetljivega. Indeksi so dosegli zgornji nivo predvidenega popravka od marčevskega dna. Temu je botroval izbruh optimizma vlagateljev zaradi postopnega ponovnega odpiranja zaprtih gospodarstev in s tem povezana pričakovanja o hitrem okrevanju v obliki črke V.

/ Strokovni članki

Zima na naftnem trgu.

Sedaj najbrž že veste, da smo bili minuli teden na naftnem trgu priče zgodovinskemu dogodku. V ponedeljek popoldan smo imeli priložnost opazovati negativno ceno sodčka črnega zlata. Težko je to razumeti, ampak za nekaj časa se je cena sodčka nafte spustila skoraj do minus 40 USD, kot lahko vidite iz izseka spletne strani Yahoo Finance.

/ Strokovni članki

Na borzah znova bolj veselo

Ameriške borze (sledijo pa seveda tudi ostale) so se po dveh tednih naposled povzpele do sredine ravni popravka, ki smo ga napovedali v našem predhodnem poročilu. Pretirano panična, oversold situacija iz konca marca se je na ta način očistila, kar se lepo vidi tudi iz priloženega grafa razmerja med bikovsko in medvedje razpoloženimi vlagatelji (Bullish Percent Index).

/ Strokovni članki

Vmesna cona oz. boj za izgubljeno ozemlje.

Borze so naposled dočakale pozitivni odboj, ki smo ga napovedali v našem predhodnem članku. Negativna panika, popolna razprodaja in posledično globoko »oversold« območje so bili namreč v zaključku predhodnega tedna že tako izraziti, da je bil odboj v drugo smer samo še stvar dneva. Nobeno dogajanje se namreč ne odvija v ravni črti, borze pa še najmanj. Na grafu lahko vidite kako je nivo bikovsko (pozitivno) razpoloženih vlagateljev prejšnji teden hitro in dramatično upadel na zgodovinsko nizke ravni. Na borzah praktično ni bilo več optimistov.

/ Strokovni članki

Brez besed.

Za nami je eden najbolj divjih borznih tednov zadnjih let. Takega dogajanja se najbrž spomnijo le tisti, ki so bili pred borznimi monitorji leta 2008. Doživeti dan, ko svetovni borzni indeksi usklajeno zdrsnejo za 10%, je velika redkost.

/ Strokovni članki

Intervencije centralnih bank tokrat v prazno

Naše opozorilo o preveliki borzni evforiji izpred dveh tednov je bilo zelo na mestu. Pomembnejši kapitalski trgi so od takrat na hitro izgubili približno 13% vrednosti. Glavni razlog večinoma vsi pripisujejo širitvi koronavirusa po svetu, predvsem v Evropi in ZDA.

/ Strokovni članki

Borzni indeksi iz dneva v dan beležijo nove rekordne vrednosti. Na vrhu se zrak znova redči, rast se vse bolj koncentrira v peščici dominantnih delnic predvsem iz tehnološkega sektorja. 

/ Strokovni članki

Borze rekordno

Koronavirus je že preteklost. To bi lahko trdili, če bi sodili po gibanju svetovnih borz. Te so namreč po dobrih dveh tednih na stran odrinile vse strahove povezane s hitro širitvijo virusa po Kitajski in izven nje. Borzni indeksi dosegajo nove rekordne ravni, kljub dejstvu, da je kitajsko gospodarstvo v čedalje večjem logističnem krču zaradi posledic epidemije. Praktično vsi komentarji so si bolj ali manj enotni, rast je v prvi vrsti posledica monetarne ekspanzije centralnih bank in nima več nobene povezave s fundamenti v realnem gospodarstvu. Neenotnost je pristona le glede vprašanja kdaj in kako se bo vse to skupaj končalo.

/ Strokovni članki

Virus trese borze.

Za konec tedna imamo pripravljen krajši pregled tehnične situacije najpomembnejšega borznega indeksa S&P500. Kot najbrž veste, smo bili tekom tedna priče začetku manjše korekcije, ki so jo mediji skoraj soglasno pripisali strahu pred širitvijo nove virusne bolezni, odkrite na Kitajskem.

/ Strokovni članki

Pomembni so začetni pogoji.

O preteklem letu smo že pisali, ker pa se je zaključilo tudi desetletje, si lahko ogledamo še tega. Določene poteze minulega desetletja delno spominjajo na dogajanje in dinamiko preteklega leta, zato je primerjava kar zanimiva.