Novice

/ Novice

Marec je minil v znamenju solidnih stopenj rasti tako na evropskih borzah, kot v ZDA. Donos desetletne ameriške državne obveznice se je po hitri novembrski rasti naposled stabiliziral, kar je pomirilo skrbi vlagateljev glede potencialnih dvigov obrestnih mer. Rastoči obvezniški donosi so trge skrbeli zaradi možnosti, da bi gospodarsko okrevanje v kombinaciji z močnimi fiskalnimi stimulativnimi ukrepi povzročilo skok inflacijskih pričakovanj. Delnice iz tehnološkega sektorja so znova zaostale v rasti zaradi premika vlagateljev v sektorje, ki bodo bolje izkoristili prednosti gospodarskega okrevanja po COVID krizi.

/ Novice

Kapitalski trgi so mesec februar sprva začeli pozitivno, a so se številke kasneje obrnile navzdol v drugi polovici meseca. Kljub temu se je mesec zaključil v zelenem območju. Evropski kombinirani indeks Eurostoxx50 je pridobil 4,45 %, nemški DAX 2,63 %, francoski CAC 5,63 % v plusu pa je končal tudi slovenski SBITOP in sicer za 2,38 %. Britanski FTSE100 je zrasel za nekoliko bolj šibkih 1,19 %, je pa vrednost britanskega funta zato poskočila za 3,17 % proti evru.

/ Novice

Januar je na borznih trgih minil z blagim negativnim predznakom, z izjemo azijskih trgov. Pravzaprav je bila večina meseca pozitivna, zaključek pa je pokvarila razprodaja v zadnjih dneh. Slabši kvartalni rezultati poslovanja, nejasnosti glede načrtov in učinkovitosti cepljenja proti koronavirusu ter napoved ameriške centralne banke o nekoliko počasnejši gospodarski rasti so trge potisnili v rdeče območje. 

/ Novice

Leto 2020 je naposled za nami in najbrž se bo večina strinjala, naj gre čim prej v pozabo. Bilo je namreč zaznamovano z izbruhom globalne pandemije, ukrepov za njeno izolacijo ter posledično razmeroma hudo gospodarsko krizo. K sreči je zaključek leta prinesel nekaj optimizma zaradi odkritja cepiva proti koronavirusu ter izvolitve novega ameriškega predsednika, s čimer se zaključuje Trumpova samovšečna vladavina v Beli hiši.