Trgi januarja 2018

/ Novice

Prvi mesec leta je bil podaljšek dogajanja, ki se je vil že skozi vso leto 2017. Pomembnejši borzni indeksi so nadaljevali z rastjo. Krivulja rasti ameriških delniških indeksov je bila v januarju skoraj vertikalna, delnice so vsak dan osvajale nove rekorde, ker pa se je to brez prekinitve dogajalo že več kot leto dni, temu skorajda nihče več ni namenjal pozornosti. Evropski trgi so bili v primerjavi z ameriškimi precej anemični, kljub dobrim makroekonomskim podatkom, čemur je botroval predvsem močan evro.

Bolj zanimivo dogajanje se je tako odvijalo na obvezniških trgih. V zadnjem obdobju se je razvnela debata o tem, ali je več kot dvajset let trajajoči bikovski trend (rast cen in posledično padanje donosov) obveznic končan. V ospredju je bilo tudi dogajanje na valutnih trgih. Vrednost ameriškega dolarja je zdrsnila na triletno dno v primerjavi z evrom. Dolar je proti evru popustil čez mejo 1,25 dolarja za evro. K temu je v zadnjem mesecu največ doprinesla Trumpova davčna reforma, ki močno povečuje ameriški proračunski primanjkljaj, ter izjave nekaterih vidnejših uslužbencev njegove administracije, da je šibak dolar dober za ameriško gospodarstvo. Vzporedno z drsenjem dolarja rasejo cene surovin ter tečaji delnic na trgih v razvoju, ki so v veliki meri odvisne od cen surovin.

Po govoricah, da naj bi ECB zmanjšala stimulacije, je po zadnjem zasedanju postalo jasno, da je možnost za dvig obrestne mere v letošnjem letu zelo majhna. Guverner Mario Draghi je ob tem  ponovil, da svet ECB pričakuje, da bodo ključne obrestne mere na zdajšnji ravni ostale daljše obdobje in tudi precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev, ki obsegajo mesečno odkupovanje vrednostnih papirjev v višini 30 milijard evrov do konca letošnjega septembra. V ZDA se v letošnjem letu pričakuje 3 dvige ključne obrestne mere, prvega že v marcu. Po zadnjem zasedanju FED-a se zdita tudi nadaljnja dva v letošnjem letu vse bolj verjetna. Makroekonomski podatki so po mnenju FED-a še naprej odlični, brezposelnost se nahaja na 4,1 odstotkih, v januarju pa so ustvarili 200 tisoč novih delovnih mest. In čeprav smo bili januarja deležni objav optimističnih makroekonomskih podatkov z vseh koncev sveta, je ravno objava podatkov o nadaljevanju rasti gospodarstva v ZDA, stopnji brezposelnosti ter močnem trendu ustvarjanja novih delovnih mest, povzročila obrat v dogajanju na finančnih trgih. Ti podatki so namreč pri vlagateljih utrdili prepričanje, da bo inflacija rasla, zaradi česar bo moral FED povišati obresti, kar pomeni, da se bo denar preselil iz investicij v varčevanje.

2. februar je tako končal zadnji januarski teden na finančnih trgih po svetu z večjim popravkom, s katerim so trgi večinoma izgubili vse kar so v letošnjem letu pridobili. Večina borznih indeksov je izgubila dobrih 5 odstotkov vrednosti. Še slabše so jo odnesli trgi v Aziji, kjer sta japonski in kitajski indeks izgubila okoli 8 oz. 9 odstotkov. Korekcija je prišla v trenutku, ko je globalno gospodarstvo v dobri kondiciji in po objavi rezultatov podjetij v ZDA, ki so ponovno pozitivno presenetili in presegli napovedane rasti dobičkov.

Skoraj sočasno s prvo letošnjo prekinitvijo rasti na globalnih delniških trgih smo zabeležili še en zanimiv razvoj dogodkov. Donosnosti na dolgoročne ameriške državne obveznice se dvigujejo že nekaj časa. Povzpele so se na nivo čez 2,8 odstotka, kar na delniške trge vnaša dodatno nervozo, saj predstavljajo tako boljšo alternativo vlagateljem, ki ne želijo tvegati (t.i. risk-free donos). Prvič po več letih med opazovanimi državnimi obveznicami z deset-letno ročnostjo pa ni več takih z negativnim donosom. Celo japonska in švicarska desetletna obveznica, ki sta bili tradicionalno negativni, sta sedaj rahlo pozitivni. Priča smo zelo zanimivemu dogajanju. Hkratnemu padanju tečajev na delniških trgih in tečajev na obvezniških trgih. Običajno so padajoči tečaji delnic pomenili beg vlagateljev v varno zavetje obveznic in posledično rast tečajev le-teh.

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Nazaj na arhiv