PSP skladi aprila 2018

/ Novice

Trgovinski spor na relaciji ZDA - Kitajska se je umiril. V ospredje dogajanja pa so prišle geopolitične napetosti na relaciji ZDA - Rusija, in sicer zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu. Geopolitične napetosti so se umirile z bombardiranjem položajev v Siriji. Zaradi geopolitičnih napetosti je v mesecu aprilu zrasla cena nafte, ki še vedno vztraja nad 70$ za sod.

Delniški indeksi so aprila pridobili na vrednosti, z izjemo kitajskega vodilnega delniškega indeksa. Na splošno vzdušje na trgih so vplivali dobri rezultati podjetij ter umirjanje geopolitičnih napetosti, tako v Siriji kakor tudi v Severni Koreji, ki se je naposled odrekla nadaljnjim jedrskim poskusom.

Tako kot večina pomembnejših svetovnih borz so tudi naši 4 skladi v mesecu aprilu pridobili na vrednosti. PSP Živa 0,58%, PSP Pika 0,31%, PSP Modra linija kar 2,9%, PSP Optima pa celo 3,5% čiste vrednosti premoženja.

Po izračunih ameriški indeks S&P 500 kotira sedaj pri pričakovanem kazalniku P/E okoli 17, kar je najnižje v zadnjih dveh letih. Po poročanju tujih medijev, so tako ETF skladi kakor tudi vzajemni skladi v tujini po dveh mesecih odlivov, sedaj zabeležili neto prilive. Vprašanje, če bodo ob nekoliko ugodnejših vrednotenjih delnic priložnost zaznali tudi domači vlagatelji. 

Več informacij o poslovanju posameznega podsklada v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.     

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v tedenski rubriki Strokovni članki

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Nazaj na arhiv