PSP skladi maja 2018

/ Novice

Pestrega dogajanja na trgih v mesecu maju se ni manjkalo. Da je pestro dogajanje potekalo v pretežno pozitivnem vzdušju pa nakazuje tudi gibanje vrednosti premoženja naših skladov. VEP PSP Modre linije je pridobil 2,5 %,  PSP Optime 2,2 %, PSP Žive pa kar 3,6 %, VEP PSP Pike je skladno s strukturo portfelja pridobil 0,1 %.

In čeprav je dogajanje okoli trgovinskega protekcionizma, ki ga uvaja ameriški predsednik, v maju nekoliko potihnilo, pa se na makroekonomskih kazalcih za evropsko gospodarstvo že kažejo prvi učinki. Stopnja gospodarske rasti v najpomembnejših evropskih državah se umirja. Evropski delniški trgi so bili tako v preteklem mesecu nekoliko zadržani. Ameriški delniški indeksi pa so tudi v maju dosegli zmerno rast, navkljub zaostrovanju denarne politike FED-a, ki je botrovala dvigu zahtevanih donosov na ameriške 10-letne državne obveznice na najvišjo raven po letu 2011.

Zanimivo je bilo tudi dogajanje na domačem trgu, ki je v mesecu maju pridobil kar 4,74 % vrednosti. Rast vrednosti indeksa ter pestro dogajanje gre pripisati predvsem objavi ponudbe za prevzem Gorenja s strani kitajskega proizvajalca gospodinjskih aparatov Heisense po ceni 12€ na delnico, kar predstavlja več kot 40 % prevzemno premijo ter objavi namere za prevzem Cinkarne Celje po borih 220€ na delnico, čemur pa so se obstoječi delničarji uprli z dvigom tečaja. Rast trga je nedvomno mogoče pripisati tudi lovu na bogate dividendne donose domačih družb, saj smo ravno v času zasedanja skupščin ter presečnih datumov upravičenja do dividend. 

Več informacij o poslovanju posameznega podsklada v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.     

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v tedenski rubriki Strokovni članki

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Nazaj na arhiv