Skladi septembra 2018

/ Novice

Na prvi pogled se zdi, da se na finančnih trgih minuli mesec ni zgodilo nič novega. Ameriške borze se še vedno vrtijo okrog rekordne vrednosti, ostali del sveta pa tega navdušenja ne deli. Kot po navadi med omembe vredno dogajanje sodijo zasedanja centralnih bank. Kot je bilo predvideno, se z mesecem septembrom izteka četrtletje, ko je ECB na trgih kupila za 30 milijard EUR državnih obveznic mesečno. Od meseca oktobra pa vse do decembra bo ta znesek upadel na 15 milijard mesečno, z mesecem januarjem 2019 pa se program Quantitative Easing tudi v Evropi naposled poslavlja. Zasedanje ameriške centralne banke (FED) je kot pričakovano prineslo novo zvišanje ključne obrestne mere z 2 na 2,25 odstotka.

Zanimivo je dejstvo, da se evropske borze letos držijo precej slabše od ameriških, kljub temu, da ECB še aktivno kupuje obveznice medtem ko ameriška Federal Reserve vse hitreje znižuje svojo bilančno vsoto in zvišuje ključno obrestno mero. Monetarna politika je v ZDA precej bolj restriktivna od evropske, a imajo s tem dejstvom evropske borze očitno večje težave kot ameriške. Morda zato, ker so slednje še precej pod vtisom velikih davčnih olajšav iz začetka leta, ki so pomembno vplivale tudi na začasen skok rasti BDP v ZDA. A ta enkratni efekt je najbrž v tretjem kvartalu dosegel svoj vrh in bo počasi začel veneti. Tudi gospodarska rast ZDA bo v naslednjih četrtletjih drsela proti nižjim stopnjam, kar se trenutno denimo že dogaja v Evropi. Morda pa tudi zato, ker je nov dvig referenčne obrestne mere pognal donos na ameriško 10-letno državno obveznico na zelo mamljivih 3,25 odstotka.

Sicer pa so obveznice na obeh straneh Atlantika večinoma padle. Donosi evropskih obveznic so višji predvsem na račun težav, ki so nastale zaradi sprejetja italijanskega proračuna za prihodnje leto, ki presega prvotno dogovorjeni primanjkljaj. Evropska komisija je italijanski vladni predlog zavrnila in poudarila, da le-ta odločno odstopa od normalnih okvirov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki

Informacije o poslovanju skladov, v upravljanju družbe Primorski skladi, v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Nazaj na arhiv