Skladi oktobra 2018

/ Novice

Oktober nam je prinesel drugi največji letošnji padec tečajev delnic. Po več mesecih obotavljanja so se tokrat padanju pridružile tudi ameriške borze. Gre za šolsko sliko počasnega širjenja okužbe iz periferije finančnega sistema proti sredini.

Večina trgov v razvoju je že v preteklih mesecih od svojega maksimuma izgubila več kot 20%. Tem odstotkom se sedaj počasi približujejo nekateri bolj tvegani evropski trgi, denimo Španija in Italija. Nemčija se drži le malenkost bolje s cca 15% padcem od januarskega vrha. Še najbolje gre ameriškim borzam, ki trenutno izgubljajo le okoli 7%. Posebej močno so navzdol potegnile najbolj priljubljene delnice iz panoge tehnologija, ki so skoraj vse izgubile preko 5% (Amazon, Microsoft, Apple, Netflix, Facebook, Google). Evropa in ostali trgi so prav tako šibki.

Razlogi za šibkost evropskih trgov so že znani: pogovori o Brexitu, zmanjšanje moči kanclerke Merkel, opozorilo IMF-a o pričakovani volatilnosti tečajev na kapitalskih trgih in zapleti okoli italijanskega deficita, ki ne gre in ne gre skozi Evropsko komisijo. Finančnim trgom pa ni všeč povečevanje državnega zadolževanja v času, ko se Evropska centralna banka pripravlja na zmanjševanje mesečnega odkupa državnih obveznic, kar je slednja po svojem zadnjem zasedanju tudi potrdila in dodala, da bi se obrestne mere lahko zvišale v drugi polovici 2019. Kot izhaja iz zapisnika zadnjega zasedanja, tudi ameriški FED vztraja pri zastavljeni monetarni politiki, torej nadaljnjih dvigih obrestne mere, kljub kritikam predsednika Trumpa.

Trgovinska vojna je do sedaj najbolj prizadela kitajske trge. Čeprav je bilo objavljenih nekaj slabših novic iz ameriških podjetij, ki se pritožujejo nad močnim dolarjem, naraščajočimi stroški ter nižjim kitajskim povpraševanjem. Slabše novice prihajajo tudi iz evropskih podjetij. Tako je Daimler že drugič znižal napoved letošnjega dobička, kar je negativno vplivalo na celotni avtomobilski sektor v Evropi. Pocenila se je tudi nafta. Na ceno vpliva predvsem strah, da bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko vplivala na manjše povpraševanje po nafti.

Dolgoročna slika borznih fundamentov se kljub oktobrskemu dogajanju ni bistveno spremenila. Oktobrski padec je bil pač prenizek, da bi lahko govorili o širše podcenjenih tečajih delnic. Nedavni hitri pozitivni odboj jih je znova vrnil v močno precenjeno območje, kjer so se nahajali večji del obdobja zadnjih dveh let.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Nazaj na arhiv