Skladi decembra 2018

/ Novice

Taktirko na trgu so tudi decembra v rokah držala trgovinska pogajanja med največjimi trgovinskimi partnericami ter negativne posledice že več mesecev trajajočih napetosti, ki so se začele odražati v napovedih svetovne gospodarske dinamike ter v napovedih poslovanja podjetij v prihodnjih obdobjih. Dogajanje je bilo burno in bolj kot se je bližal Božič, manj je bilo upanja na tradicionalno predbožično rast tečajev. Mesec december tradicionalno velja za dober mesec za borze. December 2018 je prekršil tradicijo in se zapisal v zgodovino kot najslabši december po letu 1931. Leto 2018 se je za najpomembnejše borzne indekse izkazalo za najslabše v zadnjem desetletju.

Leto 2018 se je začelo z zelo visokimi pričakovanji in evforijo vlagateljev. To so bili obenem tudi zlati časi kriptomrzlice. Naskok novih vrhov borznih indeksov je trajal še ves mesec januar nato so tečaji delnic obrnili smer. Februarja smo bili priče prvemu večjemu padcu, predvsem na trgih v razvoju in evropskih trgih. Razlog je bil v dvigu obrestnih mer s strani FED-a, kar je povzročilo rast vrednosti ameriškega dolarja in posledično oteženo financiranje držav v razvoju, ki so močno odvisne od dolarskega zadolževanja. Situacija se je malce stabilizirala in trgi so se pričeli popravljati od druge polovice marca dalje, a razen ameriških niso več uspeli osvojiti novih vrhov. Že avgusta se je namreč začelo ponovno drsenje. Tokrat so navzdol vlekle predvsem evropske delnice zaradi nejasnosti glede odhoda Velike Britanije iz EU ter naraščanja politične negotovosti in konfrontacije z novo italijansko vlado glede proračunskih politik. Strahove je začel s svojo politiko razvnemati tudi ameriški predsednik z vodenjem odkritega konflikta glede trgovinske politike s Kitajsko.

Kljub očitnemu poslabšanju razmer na večini svetovnih borz so ameriški borzni indeksi vztrajali v pohodu na nove rekorde. Šlo je predvsem za podaljšan efekt davčnih olajšav iz začetka leta, ki so povzročile začasen skok BDP v naslednjih kvartalih. Čedalje bolj restriktivna monetarna politika ter rast proračunskega primanjkljaja zaradi davčnih olajšav, sta naposled v oktobru vendarle začela plašiti tudi ameriške vlagatelje, ki so s prodajami delnic v zadnjih dveh mesecih povzročili cca 15 % znižanje tečajev tudi čez lužo. In tako smo leto zaključili z večino svetovnih borz pod nivoji iz začetka leta. Indeks S&P 500 za dobrih 6 %, Dow Jones dobrih 5 %, Nasdaq dobre 3 %, nemški DAX dobrih 18 %, Eurostoxx 50 dobrih 14 %, britanski FTSE 100 dobrih 12 %, kitajski Shanghai Composite pa dobrih 24 % pod nivoji iz začetka leta. Večina indeksov je od vrha izgubila več kot 20 % in se tako decembra uradno znašla v medvedjem trendu.

Leto 2018 je bilo z vidika dogajanja vsekakor precej bolj zanimivo od leta 2017, ki je bilo izjemno linearno in konstantno naraščajoče. Marsikdo pa se sprašuje kaj nam obeta mlado leto. Vsaj po začetnem občutku, bo borzno dogajanje še bolj zanimivo, saj so že prvi trgovalni dnevi nakazali na naraščajočo volatilnost na trgih. Volatilnost pa pomeni dogajanje…

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

 

Nazaj na arhiv