April 2019 na trgih

/ Novice

Sredi aprila so bile evropske in ameriške borze praktično le še kak odstotek pod vrhom zabeleženim lani poleti. Konec meseca pa so bili lanski borzni rekordi naposled preseženi. Vsaj na ameriških borzah. Evropskim je zmanjkalo še kakih 5% do dotika vrhov doseženih lani v prvi polovici leta.

Osnovni indikatorji vrednotenj so se vrnili v območje nadpovprečno, v ZDA pa celo absurdno visokih vrednosti. Vsi indikatorji so znova kazali na ekstremni optimizem vlagateljev, volatilnost je znova rekordno nizko, količina denarja v denarnih skladih prav tako. Tudi trg korporativnih »junk-bond« obveznic brez investicijskega ratinga se je zmagoslavno obudil med žive. Vsi do zadnjega so se po kratkem obdobju strahu vrnili na delniški parket. Centralne banke so obljubile novo likvidnost in zabava se je ponovno razživela.

Centralne banke so v zadnjih dveh mesecih najavile prenehanje vseh restriktivnih ukrepov ter obljubile »vse, kar bo potrebno«, če bo potrebno. Tudi ECB se je zavezala k neskončni podpori monetarne likvidnosti in pozvala vlade evropskih držav k bolj spodbujevalni fiskalni politiki.

Mesec maj se tudi tokrat ni izneveril svojemu staremu borznem pravilu »Sell in May and go away«. Poskrbel je za preobrat v sentimentu vlagateljev in borzne indekse tako sestopil z doseženih vrhov. Pri tem mu je seveda pomagal ameriški predsednik Trump, ki je s svojimi tviti vlagatelje ujel na napačni nogi. Ti so namreč v rast tečajev v zadnjih tednih na podlagi vmesnih informacij o poteku pogajanj vračunali skorajšnji dogovor med Kitajsko in ZDA, naposled pa je Trump sporočil, da se niso ničesar dogovorili ter da so pogajanja zaključena.

ZDA so dvignile carine na Kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev z grožnjo povečanja na blago v vrednosti 500 milijard dolarjev, iz 10 na 25 odstotkov. Kitajska je napovedala protiukrepe.

Pod črto so na mesečni ravni pozitivne premike beležili naši skladi PSP Modra linija 2,94%, PSP Optima 2,48% in PSP Živa 2,52%, medtem pa sta PSP Pika -0,08%, in FT Quant -1,37% mesec april zaključili v rdečem.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki. 

Informacije o poslovanju skladov v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Nataša Klarić
Vodja službe za upravljanje naložb

Nazaj na arhiv