Junij 2019 na trgih

/ Novice

Borzni indeksi so v mesecu juniju popolnoma nadoknadili vse, kar so predhodno izgubili v mesecu maju. Ameriški so zaključili na rekordnih ravneh predvsem pod vplivom rasti dobičkov podjetij. S&P 500 je z najvišjo vrednostjo 2.954,13 dosegel 6,89% mesečno rast v USD. Dow Jones je pridobil 7,19% in končal mesec na vrednosti 26,599.07 točk, Nasdaq pa na 7.671,07 točkah, z rastjo v višini 7,62%. 

Glavni razlog za preobrat so vedno večja pričakovanja, da bo Federal Reserve (Fed) do konca leta vsaj dvakrat znižala referenčno obrestno mero. To pričakovanje v veliki meri temelji na višini inflacije, ki je pod ciljno ravnijo, kot tudi na negotovosti zaradi trgovinskih sporov ZDA, zlasti s Kitajsko, ki po mnenju nekaterih analitikov že vplivajo na svetovno gospodarsko rast. Predsednik Fed-a Jerome Powell je pojasnil, da FED pozorno spremlja stopnjevanje trgovinskih napetosti in da bi se lahko odzvali z znižanjem obrestne mere, če se gospodarstvo poslabša. Medtem se je ameriška inflacija znižala iz predhodnih 1,7% na 1,2%, kar je pod pričakovano 1,4% inflacijsko stopnjo in še dodatno spodbudila optimizem glede znižanja obrestnih mer. 

Evropski trgi so sledili ameriškim. Nemški Dax je v mesecu juniju zrasel za 4,17%, francoski CAC za 6,36%, britanski FTSE pa za 3,69%. Osemnajstega junija je predsednik ECB-a Mario Draghi presenetil trge z izjavo, da bi ECB lahko uporabila več spodbud, če se gospodarstvo ne bo izboljšalo kmalu, vključno z zniževanjem obrestnih mer. In to kljub temu, da je stopnja že sedaj na rekordno nizki ravni nič odstotkov. Negotovost glede Brexita in svetovnih trgovinskih sporov je glavni razlog za zaskrbljenost glede posledične upočasnitve gospodarske rasti v Evropi. Kot je bilo pričakovati, se je Trump razjezil na Draghija in ga obtožil, da poskuša povečati evropski izvoz z oslabitvijo evra. Obtožbo je Draghi zanikal, vendar kljub temu ostaja zaskrbljenost, da bi utegnil Donald Trump uvesti tarife tudi na evropske izdelke. Kljub komentarjem Draghija je evro v primerjavi z dolarjem v mesecu juniju pridobil slaba 2% vrednosti.

Britanski funt je v primerjavi z dolarjem pridobil le 0,50%, v primerjavi z evrom pa zdrsnil za 1,28%. Z odstopom Therese May z mesta predsednice vlade Združenega kraljestva zaradi neuspeha pri doseganju dogovora o Brexitu, so vse oči zdaj uprte na vprašanje, kdo bo njen naslednik. V igri je enajst kandidatov, trenutno pa je v ospredju boja Boris Johnson, močan zagovornik Brexita. Čeprav je Theresa odstopila sedmega junija bo do prisege naslednika ostala na položaju začasne premierke. Datum Brexita je sicer zaenkrat odložen do 31. oktobra.

Na geopolitični ravni so se napetosti na Bližnjem vzhodu stopnjevale, ko je Iran dvajsetega junija sestrelil ameriškega drona. Državi se ne strinjata glede lokacije drona v trenutku, ko je bil sestreljen. Trump se je odzval z odobritvijo letalskega napada na iranske vojaške objekte, potem pa je v zadnjem trenutku napad odpovedal. Tudi zaradi teh napetosti se je nafta v juniju zvišala za 9,29% na 58,47 USD za sodček, zlato pa za 8,49% na 1.416,7 USD za unčo, kar je najvišja raven v treh letih.

Julija bo pozornost trgov usmerjena na monetarno politiko in zlasti na odločitev Fed o višini obrestnih mer v ZDA, kjer velika večina analitikov sedaj pričakuje znižanje stopnje za vsaj 0,25 odstotne točke. Verjamemo, da je velik del pričakovanega znižanja že vgrajen v tečaje na borzi. Glede na trenutno nizko stopnjo brezposelnosti in trdno rast BDP v ZDA, Fed morda ne bo tako agresiven v svojih denarnih spodbudah, kot nekateri pričakujejo. Če je gospodarstvo res tako »odlično« kot to zatrjuje predsednik ZDA, potem močna intervencija ni potrebna.

Dogajanje na trgih v juniju povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

 

Nazaj na arhiv