Julij 2019 na trgih

/ Novice

Po junijskem popravku borznih indeksov, je julij minil razmeroma mirno. Pričakovanja vlagateljev so bila skoncentrirana predvsem v sestanek Odbora guvernerjev ameriške centralne banke na zadnji dan v mesecu. Pravzaprav ni bilo več vprašanje ali bodo tokrat znižali ključno obrestno mero, temveč za koliko jo bodo znižali. Večina analitikov je pričakovala rez v višini 0,25 odstotne točke, naraščala pa so tudi pričakovanja o znižanju za 0,50 odstotne točke. Ker je bil rez torej pričakovan, so delniški trgi zadnje dni tik pred objavo odločitve minili brez večjih premikov. Ameriški borzni indeks S&P 500 je v mesecu juliju pridobil 1,31% in zaključil pri vrednosti 2.980,38 točk, Dow Jones Industrials je pridobil 0,99% in zaključil trgovanje pri vrednosti 26.861,27 točkah, Nasdaq pa pri 7.848.78 točkah, kar je pomenilo 2,32% mesečno rast.

Federal Reserve je naposled objavila svojo odločitev, in sicer znižanje ključne obrestne mere v višini 0,25 odstotne točke, pri čemer je predsednik Odbora guvernerjev Jerome Powell dodal, da gre le za enkratni preventivni rez in ne za začetek serije več zaporednih znižanj. Po njegovih besedah bo Centralna banka do nadaljnjih znižanj počakala in pridobivala dodatne podatke o gospodarskem stanju v državi, predvsem na področju razvoja trgovinskih zaostritev s Kitajsko. Prvi, ki je nemudoma izrazil nezadovoljstvo zaradi »prešibkega reza«, je bil ameriški predsednik Donald Trump. Kmalu zatem je objavil nove tarife na uvoz kitajskega blaga kakor, da bi želel Centralno banko stisniti v kot in jo prisiliti k dodatnim rezom. Borzni trgi so seveda nemudoma živčno reagirali na stopnjevanje trgovinskih napetosti.

Evropska Centralna Banka (ECB) je medtem prav tako dala vedeti, da je nagnjena k čedalje bolj ekspanzivnim ukrepom ter namignila na dodatno znižanje obrestnih mer in celo možnost ponovnega zagona programa nakupov obveznic (quantitative easing) z mesecem septembrom. K temu jih sili čedalje nižji indeks nemške proizvodnje (Purchasing Managers Index), ki dosega najnižje ravni v zadnjih sedmih letih in je pri vrednosti 43,1 že krepko v območju krčenja (vrednosti pod 50 pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast aktivnosti). Poslabšanje čuti predvsem nemška avtomobilska industrija, deloma zaradi upada prodaje vozil na Kitajskem, deloma pa tudi zaradi upada v Veliki Britaniji, kot posledica pričakovanega izstopa iz Evropske Unije. Ker je Nemčija gospodarsko najmočnejša članica Evropske Unije, upočasnjevanje njene gospodarske rasti seveda močno vpliva na evropsko povprečje. Za razliko od ameriških borznih indeksov so evropski večinoma zaključili mesec julij v minusu. Nemški DAX je izgubil 1,69%, francoski CAC 0,36% in kombinirani Eurostoxx50 prav tako minus 0,20%.

Velika Britanija je medtem dobila novega predsednika vlade, in sicer v osebi Borisa Johnsona. Johnson, sicer radikalni zagovornik Brexit-a je že prvi dan objavil zavezo, da bo 31. oktober dan izstopa Velike Britanije ne glede na to ali bo pred tem dosežen kak dogovor ali ne. Novi britanski predsednik vlade zaenkrat ne kaže želje po dodatnem prestavljanju datuma odhoda Velike Britanije. Kljub temu bo treba najti uporabne rešitve predvsem kar se tiče ponovne vzpostavitve meje med Irsko, ki ostaja članica EU in Severno Irsko, ki kot del Velike Britanije odhaja. Zaradi skoka verjetnosti, da bo prišlo do odhoda Velike Britanije brez dogovora, je britanski funt izgubil dobre 4% vrednosti proti ameriškemu dolarju.

Mesec avgust bo kar zanimiv predvsem glede pritoka novih makroekonomskih podatkov, ki zaenkrat ne potrjujejo pričakovanj večine analitikov o izboljšanju stanja v drugi polovici leta. Kako se bo na te podatke odzvala ameriška Federal Reserve? Se bo eskalacija trgovinskega konflikta med ZDA in Kitajsko nadaljevala, kljub tresljajem na borzah? Nad svetovno trgovino in posledično gospodarsko rast se zgrinjajo čedalje bolj sivi oblaki, vendar se borzni vlagatelji zaenkrat še močno oklepajo upanj v ponovne intervencije s strani centralnih bank.

Dogajanje na trgih v juliju povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.


Nazaj na arhiv