Avgust 2019 na finančnih trgih

/ Novice

Mesec avgust se je za vlagatelje začel razmeroma slabo. Federal Reserve ja sicer konec julija znižala obrestno mero za 0,25 odstotne točke, a je guverner Jerome Powel trgom sporočil, da gre za enkratno prilagoditev in naj ne pričakujejo serijskega zniževanja obrestnih mer. To je tako razjezilo predsednika Donalda Trumpa, ki od FED-a pričakuje veliko bolj agresivno znižanje obresti, da je že naslednji dan objavil odločitev o dodatnih 15% carinah na uvoz kitajskih izdelkov, kar naj bi stopilo  v veljavo s 1. septembrom. Kitajska je na stopnjevanje trgovinske vojne odgovorila z devalvacijo lastne valute juan ter zagrozila s prenehanjem kupovanja ameriških kmetijskih pridelkov. Trump je nato sredi avgusta nekoliko omilil svojo pozicijo in preložil uveljavitev dodatnih carin na 15. december in napovedal, da se bodo trgovinski predstavniki obeh držav oktobra ponovno srečali na pogajanjih.

To dnevno spreminjanje stališč, bolj podobno cirkuški predstavi kot vodenju resne politike, je povzročilo rast volatilnosti na delniških trgih. Situacijo je pred večjo škodo rešilo pričakovanje o novih monetarnih spodbudah s strani centralnih bank, predvsem Evropske Centralne banke (ECB). Kljub temu je ameriški borzni indeks S&P500 mesec zaključil z izgubo v višini 1,81%, Dow Jones Industrial je izgubil 1,72%, Nasdaq pa 2,60%.

Evropa se medtem ukvarja z upočasnjevanjem svojega gospodarstva. Evropska uradna inflacija v višini 1,0% je pod pričakovanji in v bistvu najnižje od novembra 2016. ECB je posledično že napovedala svojo pripravljenost obnoviti ukrepe programa monetarnega popuščanja (quantitative easing) ter potiskanja obrestne mere še globlje v negativno območje za krepitev kreditne aktivnosti evroobmočja. Vendar so s to politiko čedalje bolj nezadovoljne evropske banke, saj jim znižuje razliko med pasivno in aktivno obrestno mero, zaradi katere so sploh pripravljene posojati denar. Večina evropskih borz je mesec zaključila v rdečem in sicer nemški DAX minus 2,05%, francoski CAC minus 0,70% kombinirani Eurostoxx 50 pa minus 1,16%. Ameriški dolar je pridobil 0,77% vrednosti proti evru.

Poleg gospodarskih strahov se hitro približuje tudi 31. oktober, datum na katerega naj bi se zgodil odhod Velike Britanije iz Evropske Unije. Boris Johnson, vse od nedavne izvolitve na mesto britanskega predsednika vlade, trmasto vztraja pri odhodu ne glede na to ali bodo pred tem sklenili ustrezen dogovor z EU o nekaterih ključnih odprtih vprašanjih, kakršno je status meje z Irsko. Poskusil je tudi s taktiko prekinitve delovanja parlamenta, s čimer bi preprečil vse poskuse nasprotovanja opozicije. Zaradi naraščajočega nezaupanja je britanski delniški indeks FTSE100 izgubil več kot ostali evropski indeksi in sicer minus 3,80%. Tudi valuta britanski funt je na najnižjih ravneh od januarja 2017.

Še največje zdrse pa so v mesecu avgusti beležili nekateri azijski trgi, predvsem Hong Kong, ki je zaradi naraščajočih napetosti med lokalno administracijo in protestniki proti sprejetju zakona o izročanju lokalnih prebivalcev Republiki Kitajski, izgubil kar 7,39%.

Dogajanje na finančnih trgih v avgustu povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na finančnih trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Nazaj na arhiv