November 2019 na finančnih trgih

/ Novice

Najpomembnejši globalni borzni indeksi so novembra ponovno beležili pozitivne predznake ter v nekaterih primerih tudi dosegli nove rekordne vrednosti. Trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA se kot kaže umirja, umirjajo pa se tudi strahovi pred recesijo v evropskih gospodarstvih. Debata o Brexitu je prav tako prestavljena v začetek leta 2020, kar je vse skupaj pomenilo sprostitev določenih kratkoročnih napetosti in strahov med vlagatelji.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer Kitajcem novembra še grozil z višjimi carinskimi tarifami, če ne bodo sprejeli ameriških pogojev trgovinskega sporazuma, a se delniški trgi na te grožnje niso več odzivali. Informacij glede skorajšnjega sprejema t.i. »prve faze« trgovinskega sporazuma je bilo vsak dan več, pri čemer so si bile pogosto med seboj tudi zelo nasprotujoče. Ker se vse skupaj vleče že skoraj leto dni, so se vlagatelji na vsakodnevno dramo najbrž že navadili in se več kot toliko nanjo niti ne odzivajo več. 

Pomembnejše je bilo zadnje letošnje zasedanje ameriške centralne banke Federal Reserve (FED). Po treh zaporednih znižanjih obrestne mere v letošnjem letu je FED tokrat sporočil, da do nadaljnjega ohranja obresti na trenutnem nivoju. Te naj bi tako ostale nespremenjene skozi vse leto 2020. Jerome Powel kljub šibkim inflacijskim pričakovanjem in upočasnjevanju svetovnega gospodarstva ocenjuje, da so bila dosedanja znižanja dovolj in da bo njihov efekt čez čas ustrezno podpiral gospodarsko rast ZDA. Ameriški borzni indeski so pod vplivom te odločitve poskočili na nove rekordne vrednosti. S&P500 je v mesecu novembru pridobil 4,32%, Dow Jones Industrials 3,72%, Nasdaq pa 2,58% vrednosti. ameriški dolar se je rahlo okrepil proti evru (+0,42%). 

V Evropski Uniji se je medtem malenkost okrepil kazalnik zaupanja nabavnih managerjev (PMI) in sicer iz 46,6 na 46,9. Kljub nekoliko višji vrednosti pa je kazalnik še zmeraj pod vrednostjo 50, kar pomeni krčenje aktivnosti. BDP evroobmočja je v tretjem letošnjem četrtletju zrasel za 0,2%. Večji del upočasnitve se sicer pripisuje učinkom trgovinske vojne na kitajsko gospodarstvo, kljub temu pa je ta rast presegla pričakovanja analitikov in kaže, da se bo najbrž tudi nemško gospodarstvo za las izognilo recesiji. Posledično so tudi evropski borzni indeksi beležili rast v mesecu novembru in sicer nemški DAX +2,87%, francoski CAC +3,06% in Eurostoxx50 +2,75%. 

Primarni britanski borzni indeks FTSE100 je v enakem obdobju zrasel za 1,61%, še več pa je pridobil britanski funt in sicer 3,37% proti evru. Rast britanske valute je posledica rastoče podpore, ki jo uživa premier Boris Johnson v vrstah konzervativcev, kar vlagateljem daje upanje, da bo odhod Velike Britanije iz EU manj kaotičen, kot se je sprva pričakovalo. Ker ankete čedalje slabše kažejo britanski levi sredini, se pričakuje, da bo državna politika sedaj bolj poenotena in torej lažje speljala Brexit do dogovorjenega datuma 31. januarja. 

Dogajanje na finančnih trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na finančnih trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih

Nazaj na arhiv