APRIL 2020 NA FINANČNIH TRGIH

/ Novice

Pozitivna korekcija finančnih trgov, ki se je začela konec marca, se je nadaljevala tudi v aprilu. Z umirjanjem širjenja koronavirusa po svetu, se je začela umirjati tudi borzna volatilnost. Kljub temu, da ponekod število okuženih in umrlih še vedno naraščata, pa postopen umik restriktivnih ukrepov, omogočanje normalizacije življenja skupaj z monetarnimi in fiskalnimi intervencijami ter špekulacije o razvoju cepiva pomagajo pri umirjanju strahu na trgih.

Indeks Dow Jones je v aprilu pridobil 11,08 % vrednosti, S&P 500 12,68 % Nasdaq pa 15,45 %. Evropski indeksi so rasli malce počasneje, nemški DAX je pridobil 9,32 %, francoski CAC 4 %, britanski FTSE 4,04 %, kombinirani Eurostoxx50 pa 5,06 %. In medtem, ko je japonski Nikkei porasel za 6,75 %, je hongkonški Hang Seng pridobil razmeroma šibkih 1,07 %.

Globalni borzni indeksi se še zmeraj nahajajo pod vrhom, doseženim februarja, in ni težko razumeti zakaj. Kljub novemu optimizmu, ki je posledica občutka, da je virus naposled vendarle pod kontrolo, pa bodo makroekonomske posledice dogajanja zelo resne. Obstaja tudi možnost, da virus doživi povratek v obliki novih valov po tem, ko bodo omejitve gibanja v celoti odpravljene. 

Makroekonomski podatki so res porazni. Lahko že rečemo, da smo praktično v recesiji. Že konec leta 2019 smo bili v fazi precejšnje upočasnitve gospodarske rasti, ko pa je udaril virus in posledične omejitve gibanja, je cel svet nenadoma zdrsnil globoko v rdeče številke. BDP v ZDA je zdrsnil iz pozitivnih 2,1 % v zadnjem kvartalu 2019 na minus 4,8 % v prvem kvartalu 2020. Podobno gibanje je beležil BDP evroobmočja, ki je iz pozitivnih 0,1 % zdrsnil do negativnih 3,8 %. 

V prejšnjem poročilu za mesec marec smo omenili, da je število novih brezposelnih v ZDA poskočilo za rekordnih 3 milijone v enem samem tednu. A izkazalo se je, da je to šele začetek. V naslednjem tednu je delo izgubilo še 6,6 milijona ljudi in nato teden kasneje še dodatnih 3,8 milijona. Stopnja brezposelnosti je do konca marca zrasla iz 3,5 % na 4,4 %, vendar lahko že sedaj glede na številke v aprilu, v nadaljevanju pričakujemo, da bo ta podatek zrasel na dvomestno vrednost in morda v naslednjih mesecih celo presegel 20 %, kar se še ni zgodilo po Veliki depresiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Del te brezposelnosti je sicer najbrž le začasne narave, dokler se omejitve gibanja popolnoma ne odpravijo, a vendarle bo povratek na rekordno nizke ravni brezposelnosti pred krizo zelo dolgotrajen. 

Drug izjemen, a prav tako pričakovan podatek, je padec osebne potrošnje. Ta je v ZDA iz marčevskih 0,1 % v aprilu zdrsnila za 7,3 %, kar je po svoje razumljivo, saj so bile trgovine večji del časa zaprte, ljudje pa doma. 

Še najbolj zanimiv dogodek pa smo pustili za konec. Cena terminske pogodbe za dobavo sodčka nafte je za kratek čas zabeležila nepredstavljivo negativno vrednost. Zaradi globalne ustavitve prometa in posledičnega nenadnega kolapsa povpraševanja po gorivih ter prepočasne reakcije držav izvoznic nafte, je bila presežna ponudba nafte tako velika, da je začelo primanjkovati skladiščnega prostora. Tako smo bili v nekem trenutku priče ceni skoraj minus 40 USD za dobavo sodčka teksaške nafte WTI. Prav ste prebrali, minus 40 USD! Ko že mislite, da ste doživeli vse, premislite še enkrat.

Dogajanje na finančnih trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na finančnih trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.


 

Nazaj na arhiv