Novice

/ Novice

Delniški indeksi so mesec november končali dokaj različno. Evropski trgi so zaradi močnega evra ter novice o neuspelem formiranju koalicije v Nemčiji na mesečni ravni izkazali negativno spremembo, prav tako tudi glavni trgi v razvoju, kljub zelo vzpodbudnim makroekonomskim podatkom. Pozitivno pa so v preteklem mesecu izstopali ameriški indeksi.

/ Novice

Najpomembnejši delniški indeksi so v mesecu oktobru znova dosegali rekordne vrednosti. Ameriški tehnološki indeks Nasdaq je dosegel nov vrh in prebil mejo 6000 točk. Najstarejši indeks, ameriški Dow Jones, je prvič prebil mejo 23.000 točk. Na njegovo rast so vplivali predvsem dobri poslovni rezultati podjetij. Najbolj sta vlagatelje razveselila Amazon in Google. Rasli so tudi japonski in evropski delniški indeksi. Na evropskih trgih je bilo največ pozornosti namenjenih dogajanju v Kataloniji, na borzni optimizem pa je vplivala Evropska centralna banka (ECB), ki je naznanila mehak izhod iz programa kvantitativnega sproščanja (QE). Zaradi globalne gospodarske rasti so z rastjo pričele tudi surovine. Avgustovski krajši preplah je kot izgleda mimo, med vlagatelji znova prevladujeta optimizem in evforija. Rekordno visokim vrednotenjem se tako pridružuje rekordno nizka volatilnost ter rekordno visoka stopnja bikovsko naravnanih vlagateljev.

/ Novice

Po krajši avgustovski korekciji so se borzni indeksi v septembru vrnili nazaj na poletne vrhove. Optimizem vlagateljev, ki je bil avgusta na kratki preizkušnji je torej obnovljen. Mesec je minil predvsem v znamenju dolgo pričakovanega jesenskega zasedanja ameriške centralne banke Federal Reserve.

/ Novice

Borzno dogajanje je bilo v preteklem mesecu predvsem pod vplivom drsečega dolarja. Ta je konec avgusta za kratek čas zdrsnil pod mejo 1,20 dolarja za evro, kar je v rdečo barvo obarvalo predvsem evropske borzne indekse. Ameriški borzni indeks S&P500 sicer nominalno kaže precej boljšo sliko, če pa donos prilagodimo za spremembo valutnega tečaja ugotovimo, da vlagatelji rezidenti zunaj ZDA na ameriškem trgu v letošnjem letu beležijo precejšnjo realno izgubo. Hitra rast evra v zadnjih tednih že vzbuja skrbi evropskih izvoznikov. Zato, kljub relativno dobrim objavam makroekonomskih podatkov, trgi počasi drsijo. Na finančnih trgih se vendarle začenja premikanje. Koraki so zaenkrat še neodločni, saj ne moremo govoriti o kakih večjih spremembah tečajev. Trg je več kot očitno utrujen in bi za nadaljevanje rasti potreboval močno spodbudo.

/ Novice

Trend borznega dolgčasa se je razvlekel čez ves julij. Gibanja borznih indeksov so bila iz tedna v teden na moč podobna tistim iz prejšnjega. Še največje premike so beležili valutni trgi, predvsem ameriški dolar. Ta se je v drugi polovici meseca prebil na najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Drsenja dolarja ni ustavila niti ameriška centralna banka, krepljenja evra pa ne izjava Maria Draghija. Zaradi drsenja vrednosti ameriškega dolarja proti večini valut, so ameriški borzni indeksi vsak dan presegli vrh prejšnjega, evropski borzni indeksi pa na drugi strani zaradi krepitve evra niso našli moči za pozitivne premike. Večina objav polletnih rezultatov poslovanja ameriških in evropskih podjetij kaže, da gre podjetjem dobro, prihodki, dobički in marže rastejo, večina makroekonomskih objav pa, da je optimizem na vrhuncu.

/ Novice

Dobršen del junija je še kazalo, da bodo borzni indeksi morda osvojili nove rekorde, a se to ni zgodilo. Pohod na nove vrhove je najprej preprečila cena nafte. Da se je v junij zaključil v negativnem območju pa je poskrbel predsednik Evropske centralna banka (ECB), Mario Draghi z namigi na manj ekspanzivno monetarno politiko (ECB) v prihodnjem letu. Finančni trgi v zadnjih tednih odsevajo tudi negotovost, ki jo s svojimi ukrepi vnaša FED. Svetlo točko meseca pa vsekakor predstavlja sektor farmacije, ki je po objavi ameriške administracije o načinu spopadanja z visokimi cenami zdravil, kar je farmacevtski in biotehnološki sektor dušilo že od časa predvolilne kampanje, dosegla opazen pozitiven premik.

/ Novice

Letošnji maj ni potrdil borznega pregovora »Prodaj v maju in odidi stran« (Sell in may and go away), saj je večina pomembnejših delniških indeksov dosegla lepe rasti. Izjema so bili trgi v razvoju. Francoske volitve so s prepričljivo zmago Macrona vidno zadovoljile finančne trge. Za vmesno ohladitev je poskrbel ameriški predsednik, ki se spušča v čedalje večje afere in s tem močno načenja zaupanje v ameriško politiko. In čeprav volatilnost delniških trgov, ki je dosegla novo desetletno dno, nakazuje da vlagatelji na obzorju ne vidijo nikakršnih nevarnosti, se opozorila o nastalih neravnovesjih v finančnem sistemu kar vrstijo.

/ Novice

Potem ko se je prvi kvartal letošnjega leta za globalne delniške indekse končal pozitivno se je drugi kvartal, začenši z aprilom, začel z iskanjem smeri na kapitalskih trgih. Še najbolje se je odrezal ameriški tehnološki indeks Nasdaq, medtem ko je na evropske indekse vplivala negotovost zaradi francoskih volitev. Po dobrem rezultatu evropsko usmerjenega Macrona, v prvem krogu francoskih volitev, so evropske borze odreagirale pozitivno, najbolj, razumljivo, francoske delnice. Francoski indeks CAC40 je tako mesec april zaključil z 2,83 % rastjo in dosegel tako celo boljši donos kot ameriški Nasdaq.

/ Novice

V prvi polovici marca se je po zmagi zmerne desnice na nizozemskih volitvah na borze, zlasti evropske, vrnil optimizem, ki ga ni omejil niti pričakovani dvig referenčne obrestne mere v ZDA. Šele težave, ki jih ima novi predsednik v kongresu pri sprejemanju njegovih predlogov, so na delniških trgih povzročile nekaj ohladitve. Borzne padavine je prekinil konec prvega kvartala, saj je to čas za lepotne popravke bilanc ter rezultatov velikih skladov. Spremembe VEP-ov naših skladov so bile mešane, skladno z dogajanjem na finančnih trgih. PSP Modra linija je mesec marec zaključila z VEP 1,7807€ ter 0,16 % rastjo, PSP Optima je VEP povečala za 1,5 %, na 5,8441€, PSP Pika je na račun obvezniških naložb zabeležil padec v višini -0,24 % ter VEP 25,6759€, 0,17 % padec je zabeležil tudi sklad PSP Živa ter mesec končal z VEP 20,8029€.

/ Novice

Februar 2017 nam bo nedvomno ostal v spominu zaradi presežkov, ki so jih zabeležili pomembnejši delniški indeksi. V prvi polovici meseca je ameriški indeks S&P 500 prvič prebil mejo 2.300 točk. Osrednji ameriški indeks Dow Jones  je že konec januarja prvič v zgodovini presegel magično mejo 20 tisoč indeksnih točk, februarja pa se je zavihtel čez 21.000 točk.