Beware the Ides of March

/ Strokovni članki

Začetek meseca znova bolj nemiren.

Vlagatelji so se minuli teden najbrž počutili kot na vlakcu smrti. V ponedeljek smo bili namreč najprej priča močnemu pozitivnemu pospešku tečajev. Vse je kazalo, da zmagujejo bikovsko naravnani vlagatelji s katerimi se borze pripravljajo na osvajanje novih rekordov. A kot kaže so dandanes moderne ne le »fake news« temveč tudi »fake breakouts«. Že naslednji dan je namreč sledil precej bolj negativen razvoj dogodkov, delnice so izgubile vse kar so v ponedeljek pridobile in nato nadaljevale padec še v sredo in četrtek. Sedaj znova kaže, da so bolj odprte možnosti za nekoliko bolj pesimističen razvoj dogodkov in sicer vsaj testiranje dna iz začetka februarja. Iz »buy-the-dip« se zdi, da se strategija počasi spreminja v »sell-the-rip«. Vsaj zaenkrat, v kolikor ne bo znova kakšne intervencije »od zgoraj«. Če omenjeno dno iz začetka meseca februarja ne bo zdržalo, obstaja nevarnost naglega in precej agresivnega znižanja tečajev za kakih dodatnih 15%, kar bi pomenilo izgubo celotnega donosa zadnjih dveh let.

graf SPX 2018.png

Glede na posamezne panoge lahko ugotovimo, da je februarski zdrs tečajev do sedaj najbolj prizadel energetiko, osnovne potrošne dobrine, telekomunikacijske storitve in nepremičnine (v mislih imamo sektorje po klasifikaciji S&P Dow Jones Indices). Skoraj nedotaknjeno jo je zaenkrat odnesla panoga informacijske tehnologije. Med panogami, ki so največ izgubile se nekoliko čudimo panogi osnovne potrošne dobrine, ki običajno velja za bolj defenzivno medtem, ko je šibkost ostalih kar pričakovana glede na rast obrestnih mer. Najbrž je en mesec vseeno prekratka doba, da bi se pokazale prave razlike v ciklični naravi med panogami.

Ostajamo torej v območju kjer indeksi iščejo smer. To območje se nahaja med januarskim vrhom in začasnim dnom doseženim 8. februarja. Finančni trgi pač počasi prebavljajo rast obrestnih mer v najmočnejšem gospodarstvu sveta, ZDA. Preboj izven območja v katerokoli smer bo nakazal usodo trgov za naslednjih nekaj mesecev.

V sredo 28. febrarja se je iztekel rok za oddajo napovedi kapitalskih dobičkov iz naslova odsvojitve vrednostnih papirjev ali investicijskih kuponov v letu 2017. Če ste morda pozabili, lahko pohitite in oddate samoprijavo ter se s tem morda izognete večjim sankcijam. Napoved je potreba oddati tudi v primeru odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov ter doseženih obresti na depozite pri bankah in hranilnicah v Republiki Sloveniji in drugih državah članicah EU, če te obresti skupaj presegajo 1.000 EUR. Prav tako morajo napoved oddati tisti, ki so dohodek v preteklem letu dosegli z oddajanjem nepremičnin ali drugega premičnega premoženja.

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv