Dotik trenda

/ Strokovni članki

Pred nami je testiranje pomembnih ravni.

Borzni indeksi so v minulem tednu zanihali malenkost navzdol. Predvsem težave trgov v razvoju o katerih smo večkrat pisali v zadnjih komentarjih, povezani z zategovanjem monetarne politike, so najpomembnejši razlog, ki pritiska na borze. Ker so obenem tudi vrednotenja finančnih instrumentov (in s tem tudi pričakovanja vlagateljev) predvsem v ZDA na skorajda absurdno visokih ravneh, so seveda vlagatelji precej občutljivi na kakršnekoli težave na obzorju.

Od februarske korekcije so minili že štirje meseci. Trgi so se od začasnega dna doseženega 8. februarja popravili za dobrih  7%. Popravek je sedaj naletel na prvo večjo oviro. Veliko bo v naslednjih dneh/tednih namreč znova odvisno od tehnične slike. Na priloženem grafu vam prikazujemo trenutno situacijo na primeru ameriškega borznega indeksa S&P 500.

 graf SPX 2018_junij.png

Z modro rastočo linijo je označeno 200-dnevno drseče povprečje indeksa (simple moving average). Kot lahko vidite, se je letošnji februarski padec ustavil in obrnil točno ob dotiku tega povprečja. V mesecih aprilu in maju se je nato indeks še dvakrat dotaknil in odbil od modre linije. Vse pogostejše dotikanje podporne trendne linije kaže na čedalje večjo šibkost borznega trenda. Sedaj se temu dotiku znova bližamo in sicer nekje pri vrednosti med 2650 in 2700 točk. Za nadaljevanje bikovskega trenda borze je zelo pomembno, da tudi ta dotik zdrži. To pomeni, da se mora indeks S&P500 od modre linije znova odbiti navzgor. V primeru padca pod to podporo bi namreč po sliki lahko sklepali, da se večletni rastoči trend definitivno končuje. Padec pod drseče povprečje bi prav tako odprl vrata za večjo korekcijo tečajev vsaj do vrednosti okrog 2400 točk (kar bi pomenilo dobrih 15% pod januarskim vrhom in hkrati najbrž tudi zapečatilo usodo letošnjega borznega leta razen, če bi centralne banke nemudoma ponovno odprle pipice do konca). Nevarnost je treba jemati resno, ker je 200-dnevno drseče povprečje močna psihološka meja, ki jo pri svojih odločitvah upošteva veliko število vlagateljev (in tudi trgovalnih algoritmov). Predvsem pa ta indikator opozarja na možnost sprememb dolgoročnega trenda. Zanimivo poletje bo.

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv