Črni teden

/ Strokovni članki

Brez besed.

Za nami je eden najbolj divjih borznih tednov zadnjih let. Takega dogajanja se najbrž spomnijo le tisti, ki so bili pred borznimi monitorji leta 2008. Doživeti dan, ko svetovni borzni indeksi usklajeno zdrsnejo za 10%, je velika redkost.

Kar se je v zadnjih dneh dogajalo je predvsem panična likvidacija premoženja. Strah zaradi ukrepov, povezanih s preprečevanjem širitve koronavirusa v Evropi in ZDA je sprožil obsežne umike vlagateljev iz tveganih oblik premoženja. Ne gre pa izključno za vpliv koronavirusa. Dramatičen 30% padec cen nafte v ponedeljek je posledica odločitve Rusije in Savdske Arabije, da ne nameravata več sodelovati pri omejitvah črpanja količin nafte. To je sprožilo sesutje delnic naftnih podjetij predvsem tistih, ki nimajo zagotovljenih najcenejših naftnih nahajališč. Delno gre torej na trgih za spremembo vrednotenja delnic, kot posledica dejanskega poslabšanja gospodarskih fundamentov, ki bodo vplivali na nižjo dobičkonosnost podjetij, delno pa le za spremembo percepcije tveganja s strani vlagateljev.

Še dobre tri tedne nazaj so bili namreč skoraj vsi do zadnjega na tem svetu prepričani, da nič ne more iti narobe. Praktično nihče ni verjel, da lahko delniški trgi zdrsnejo za kaj več, kot morda kakih 5%, pa še to na letni ravni. Sedaj pa smo imeli v dveh tednih kar tri dnevne premike, večje od 5%. In to je seveda vplivalo na percepcijo strahu. Strah, ki ga zadnjih nekaj let ni bilo več na borzah, se je vrnil v glave vlagateljev. Prihaja do t.i. »repricinga« tveganj. Premija za tveganja narašča, kar sproža kaskadne pocenitve tveganih oblik premoženja.

Seveda se sedaj čaka ukrepe monetarnih in fiskalnih oblasti. Ti bodo zagotovo prišli in bodo obsežni. A vprašanje je ali bodo dovolj, da preobrnejo gospodarske tokove, ki sedaj že krepko tečejo v smeri recesije. Na borzah bo prej ali slej prišlo vsaj do kratkoročnega pozitivnega odboja. Kompresija padca tečajev in negativne panike je namreč v tem trenutku tako močna, da bo v nekem trenutku močan tudi odziv v nasprotno smer. A ker gre v tem trenutku predvsem za tehnične likvidacije špekulativnih trgovalnih pozicij z močnim finančnim vzvodom, je nemogoče napovedati, kdaj se bo ta odboj zgodil. Potencialni nivoji so označeni na priloženem grafu ameriškega indeksa S&P500 z vodoravnimi linijami.

Za konec pa še ta misel: pri investiranju uspeh pri ljudeh pogosto ustvari občutek, da je služenje denarja na borzi enostavno ter da pri tem celo škodi, če si previden. Trenutno dogajanje pa previdnost oz. odnos do tveganj spet postavlja na pravo mesto. Don't confuse brain with a bull market. 

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv