Postopno odpiranje

/ Strokovni članki

Soočanje z realnostjo življenja z virusom.

V zadnjih dveh tednih se na borzah ni zgodilo nič posebej presenetljivega. Indeksi so dosegli zgornji nivo predvidenega popravka od marčevskega dna. Temu je botroval izbruh optimizma vlagateljev zaradi postopnega ponovnega odpiranja zaprtih gospodarstev in s tem povezana pričakovanja o hitrem okrevanju v obliki črke V.

Medtem pa iz realnega gospodarstva prihajajo zelo grde številke o dogajanju v mesecu marcu in aprilu. V večini panog je šele sedaj mogoče podajati prve ocene škode in številke v letalski industriji, turizmu in avtomobilski industriji so nič manj kot apokaliptične. Gre seveda za dogajanje na podlagi prvega polnega meseca v času epidemije (april), zato jih ne moremo kar posploševati in ekstrapolirati na letno raven, a je že sedaj jasno, da bo ponekod okrevanje zahtevalo leta. Življenja pač ne moremo kar ustaviti, navaditi se bomo morali živeti s to realnostjo. In se tudi bomo, človeštvo je šlo skozi že bistveno hujše preizkušnje in preživelo.

Na priloženi sliki ameriškega indeksa S&P500 lahko vidite, da se nahajamo točno na zgornji meji popravka, ki smo ga pravilno napovedali v času največje panike dne 27.3.2020, to je okrog vrednosti 2930 točk. Na teh ravneh obstaja velika količina ponudbe delnic tistih, ki v začetku marca niso uspeli pravočasno prodati, saj so se ravno na tej točki borzni indeksi prelomili in nenadoma dramatično zgrmeli v globino. Hkrati se prodajalcem pridružujejo tisti, ki so v marcu uspeli kaj dokupiti in sedaj, po cca 30% rasti, postopoma vnovčujejo dobičke. Prodajne sile so na teh nivojih torej kar močne.

Na sliki je lepo viden dvakratni dotik oz. približek zgornji meji popravka. Malenkost višje, je v obliki drseče modre črte nakazano še 200-dnevno drseče povprečje tečajev, ki prav tako predstavlja zelo močno tehnično odporno raven. V tem območju med 2.930 točkami in 200-dnevnim drsečim povprečjem se nahajamo na pomembnem razpotju, kjer se utegne pozitivni aprilski popravek naposled tudi zaključiti. Previdno torej, delnice predvsem na ameriških borzah so ponovno tik pred tem, da vstopijo v precenjeno in pregreto, evforično območje, ki je karakteriziralo celotno preteklo leto in začetek letošnjega. Sploh pa je v tem trenutku najbrž še preuranjeno ocenjevati, da smo se virusa in njegovih posledic tako enostavno rešili, kot bi to morda sklepali iz magnitude aprilskega borznega popravka.

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv