Priced for perfection

/ Strokovni članki

Igre malih vlagateljev

Finančni trgi so le še malenkost oddaljeni od januarskih rekordov izpred korona-krize. Divjanje virusa je nenadoma pozabljeno, kljub dejstvu, da je po svetu še vedno vsak dan odkritih na deset tisoče novih primerov. Stopnja borznega optimizma pravzaprav že meji na manijo.

Velika večina tehničnih indikatorjev je globoko v evforičnem, overbought območju. Nekatere vrednosti so na zgodovinskih ravneh. Na priloženi sliki lahko vidite kazalnik optimizma vlagateljev na primeru indeksa S&P500 (S&P500 Bullish percent index). Po marčevskem paničnem dnu, kjer praktično ni bilo enega optimista na borzah, smo po dveh mesecih v diametralno nasprotni situaciji. Danes tako ni več moč najti enega pesimista na borzah. Gre za ekstremni zasuk sentimenta vlagateljev. Če je bila torej panika sredi marca razlog za manjši optimizem in pričakovanje vsaj kratkoročnega popravka, ki se je dejansko tudi zgodil, je današnja situacija znova razlog za previdnost. 

Indeks bikovsko naravnanih vlagateljev v ZDA junija 2020

Obseg špekulativnega kapitala, prisotnega na borzah, je lepo viden tudi v novem pojavu, trgovanju z delnicami, ki so tik pred stečajem. Delnice, kot so Hertz, Chesapeake Energy, Whiting Petroleum ali JC Penney, so v zadnjih dneh predmet navala malih vlagateljev, predvsem preko spletnih aplikacij za trgovanje z delnicami. Vse naštete so že bodisi v stečajnem postopku bodisi tik pred tem, da vložijo predlog za prestrukturiranje, kar pomeni izbris obstoječih delničarjev ali pa vsaj velike izgube za slednje v postopku prestrukturiranja. Kljub temu na desettisoče malih vlagateljev te delnice prav zdaj kupuje, kar je močan signal špekulativnega naboja na trgih.

Še en lep dokaz evforije imamo možnost spremljati ta teden. Ameriški proizvajalec električno gnanih tovornjakov Nikola Corporation (NKLA US) je izvedel prvo javno kotacijo svojih delnic na borzi Nasdaq. Delnice so že prvi dan trgovanja astronomsko poskočile, celotna tržna vrednost podjetja pa sedaj presega 30 milijard USD. Za primerjavo: toliko je tudi tržna vrednost proizvajalca avtomobilov Ford. Ob tem je dobro poudariti, da Nikola še ni prodal niti enega tovornjaka, Ford pa ima letno prodajo vozil v obsegu 150 milijard USD. Pričakovanja vlagateljev v nekaterih panogah so torej astronomska, cene delnic na borzah pa znova »priced for perfection« oz. brez prostora za napake.

Sentiment vlagateljev je močno, močno optimističen, kljub dejstvu, da smo na pragu recesije, prve po finančni krizi iz leta 2008. Očitno se v naslednjih mesecih pričakujejo zelo pozitivne gospodarske številke oz. nove fiskalne in monetarne spodbude. Številke bodo najbrž res močno pozitivne, a to predvsem zaradi tega, ker je bil predhodni padec tako globok. Vprašanje pa je, ali se bo realno gospodarstvo res že letos vrnilo na ravni pred krizo, tako kot to sedaj ocenjujejo finančni trgi. Da bi se utegnil morda zgoditi celo drugi val epidemije, pa pravzaprav ne verjame nihče več. Če pomislimo, kje smo bili še dobra dva meseca nazaj, je sprememba razmišljanja res dramatična.
 
Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje tveganj

Nazaj na arhiv