Trend na preizkušnji

/ Strokovni članki

Lahko drugi val pokvari relativno ugodno sliko iz prve faze epidemije v Sloveniji?

Močan borzni popravek, ki je karakteriziral meseca april in maj, je v mesecu juniju začel izgubljati sapo. Zadnja dva tedna sta pokazala večjo nemirnost vlagateljev, predvsem pod vplivom nenadnega povečevanja števila okuženih v tistih državah, kjer so številke povezane z epidemijo še v začetku junija kazale bolj optimistično sliko.

Očitno postaja, da zaradi odpiranja mej in povečanega druženja ljudi prihaja drugi val okužb, zato se vlagatelji sprašujejo, kakšne omejevalne ukrepe bodo oblasti sprejele tokrat. Tako drastičnih kot v prvi fazi epidemije najbrž ne gre pričakovati, se bo pa potreba navaditi na življenje z virusom in negotovostjo, ki ga ta vnaša. Predvsem pa ostaja veliko vprašanje, kako in do katere meje odpreti meje za mednarodna potovanja, saj je več kot očitno, da je epidemiološka slika v sosednjih državah zelo različna. Več lokalnega in manj globalnega bo najbrž vsaj začasno postala nuja ne samo pri prehrani, temveč tudi v turizmu, industrijskih proizvodnih verigah, poslovnih potovanjih, športu in še kje.

Sentiment vlagateljev se je torej nekoliko ohladil in je danes manj evforičen, kot je bil v začetku junija. Rast borznih indeksov se je prav tako umirila in sedaj smo sredi nekakšnega obdobja iskanja smeri. Vrednost borznega indeksa S&P500 se nahaja tik nad 200-dnevnim drsečim povprečjem (modra linija na priloženi sliki). Dokler indeks ostaja nad to mejo lahko govorimo o pozitivnem trendu, padec pod to mejo pa znova pomeni težave za borzne trge. Smo torej zelo blizu pomembnih premikov v eno ali drugo smer. 

Tehnična slika indeksa S&P500 konec unija 2020

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv