Pomlad na domači borzi

/ Strokovni članki

Vlagatelji še premlevajo inflacijska pričakovanja

Pomembnejše tuje borze v zadnjih štirinajstih dneh niso beležile večjih premikov. Inflacijski strahovi so se kot kaže zaenkrat stabilizirali, vlagatelji pa čakajo na nove informacije ali bo trenutni skok inflacijskih podatkov res le prehodne narave.

Dobrodošla novost za imetnike slovenskih delnic je ta, da je domači borzni indeks SBITOP že drugi mesec zapored med najbolj donosnimi indeksi razvitih držav. Mesec april je namreč zaključil s cca 7,6% rastjo, podobne številke pa se obetajo tudi v mesecu maju, ki se pravkar zaključuje. Večkrat smo že omenili, da imajo kljub visokim vrednotenjem na tujih borzah, slovenske delnice bistveno ugodnejše kazalnike. Ta razlika je bila v zadnjih letih že tako očitna, da je moralo prej ali slej priti do reakcije. Očitno se domači kapitalski trg vendarle prebuja delno kot posledica atraktivnih relativnih vrednotenj in dividendne donosnosti, delno pa tudi kot posledica pritiska ničelnih bančnih obresti ali celo priprave na negativne obrestne mere na bančne depozite tudi pri slovenskih bankah. Dnevni promet je seveda razmeroma nizek, a to je hkrati tudi razlog za skokovite rasti tečajev sicer slabo likvidnih delnic.

Na priloženi tabeli lahko vidite približne donose pomembnejših slovenskih delnic od začetka letošnjega leta do danes. Rast je pri nekaterih glede na to da gre za vsega pet mesecev že kar impresivna in vlagatelji končno nimajo več razloga za slabo voljo zaradi zaostajanja domače borze. 

IZDAJATELJ OZNAKA VP DONOS OD 1.1.2021 DO 28.5.2021
Zavarovalna skupina Sava POSR 43%
Nova Ljubljanska banka NLBR 37%
Telekom Slovenije TLSG 36%
Luka Koper LKPG 35%
Petrol PETG 33%
Krka KRKG 17%
Zavarovalnica Triglav ZVTG 16%

Na mednarodni sceni se zdi, da so delniški vlagatelji zaenkrat pristali na trditve centralnih bank, da gre pri inflaciji zgolj za začasen skok, ki bo le prehodne narave. Donos ameriške desetletne obveznice se je zaradi tega spustil pod 1,6% letno, drseti pa je začela tudi vrednost ameriškega dolarja, ker valutni trgovci nenadoma niso več tako prepričani v predčasni dvig obrestnih mer zaradi inflacije v ZDA. Čaka se torej na naslednje objave inflacijskih podatkov, ki bodo potrdili ali ovrgli to tezo.

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje s tveganji

Nazaj na arhiv