Kitajski nepremičninski virus

/ Strokovni članki

V zadnjih tednih nič novega na borzah. Rast se je morda nekoliko upehala, tako je vsaj videti v preteklih nekaj dneh pravkar zaključenega tedna. Pred časom smo že opozorili na interne tehnične znake utrujenosti nekaterih najpomembnejših borznih indeksov, kar se sedaj tudi kaže v nezmožnosti doseganja novih vrhov.

Sestanek centralnih bančnikov v ameriškem mestecu Jackson Hole ni prinesel večjih sprememb. Jerome Powell pravi, da se gospodarska situacija (predvsem inflacija in stopnja brezposelnosti) postopoma izboljšuje in približuje ciljem, ki si jih je Ameriška centralna banka zastavila za normalizacijo monetarne politike. Jesenski val globalne epidemije sicer povzroča nekaj nelagodja in možnost začasne zakasnitve začetka umika monetarnih spodbud, razen tega pa naj bi bilo vse pripravljeno na zmanjševanje mesečnega odkupa obveznic že v letošnjem letu. Tudi zadnji sestanek ECB je minil brez večjih sprememb monetarne politike. Nadaljevali naj bi s sproščeno denarno politiko, pri čemer bodo morda nekoliko upočasnili tempo mesečnih nakupov obveznic. Informacije o potezah centralnih bank so torej precej dvoumne. Po eni strani so pripravljene na začetek umikanja monetarne podpore, po drugi strani pa so previdne saj se zavedajo, da lahko tak umik sproži spremembo percepcije vlagateljev na finančnih trgih, ki so v zadnjih letih vlagali svoje premoženje predvsem na predpostavki, da bo vse raslo ravno zaradi neskončnih monetarnih spodbud. Kako sedaj ta pričakovanja uravnotežiti bo vaja za mojstre komunikacijskih veščin.

Pomemben razvoj dogodkov se odvija tudi na Kitajskem. Konec julija smo v našem članku že opozorili na slutnje o prihajajočih težavah v največji nepremičninski družbi na svetu, China Evergrande. Takrat je šlo bolj za sumničenja na borzi, ki so povzročila padec tečaja njenih delnic, v zadnjih dneh pa gre zares. Evergrande je kot kaže v brezizhodnem položaju. Trgovanje z nekaterimi njenimi obveznicami je zaustavljeno, potem, ko je družba sporočila, da ne bo izvršila plačila obresti konec tega meseca. Z imetniki obveznic sedaj tečejo pogajanja o podaljšanju rokov za vračilo teh posojil. Medtem se izvaja odprodaja premoženja, da se pridobi vsaj nekaj sprotnih likvidnih sredstev. Nekatere banke upnice so že začele s postopki zaplembe premoženja prejetega v zavarovanje. Kreditni rating je znižan na CC (Fitch Ratings), kar je praktično skoraj zadnja stopnja pred uradnim defaultom. Tečaj delnice je v vsega mesecu dni izgubil še dodatnih 50% in je od svojega vrha pred štirimi leti upadel že za 90% kar pomeni, da je zgodba za delničarje praktično zaključena. Pred svojo usodo sedaj trepetajo upniki, vsota vseh dolgov družbe je namreč okrog 300 milijard USD, kar ni malo a je najbrž za kitajski finančni sistem še prebavljivo. Večje vprašanje predstavlja »contagion risk« oz. možnost širitve problematike še na druge družbe iz nepremičninskega in posledično širšega finančnega sektorja.

Delnice v zadnjih mesecih močno padajo tudi nekaterim nekoliko manjšim a za naše razmere še zmeraj ogromnim nepremičninskim družbam kot so China Fortune Land Development, Guangzhao R&F, RiseSun Real Estate, Central China Real Estate, Sichuan Languang Development itd… Tečaji obveznic brez  kreditnega ratinga (junk bonds) kitajskih družb so v povprečju upadli na nivoje iz lanskega marca, ko je vladala panika zaradi pojava novega koronavirusa. Ob takih dogodkih se namreč upniki in seveda tudi finančni trgi začnejo spraševati kdo bi še lahko imel podobne težave in do koga je kdo izpostavljen. Te vrste vprašanj širijo določeno nezaupanje in previdnost, kar pa povzroči upočasnitev kroženja denarja in poslabšanje splošnih pogojev financiranja. Glede na obseg težav bo čedalje glasnejše tudi vprašanje obsega slabih posojil znotraj kitajskega bančnega sistema. Gre za klasični vzorec nastanka finančnega krča, ko se skoraj čez noč nenadoma prekinejo tokovi financiranja, ki so bili še nekaj mesecev nazaj samoumevni. Kitajske oblasti zaenkrat še vztrajajo na relativni trdi poziciji vzpostavitve reda v domačem finančnem sektorju, kako bodo sedaj vso to neprijetno problematično situacijo tudi dejansko upravljale pa bomo izvedeli v naslednjih mesecih.

Peter Mizerit
Vodja službe za upravljanje tveganj

Nazaj na arhiv