NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

19.09.2022

Avgust 2022 na finančnih trgih

Po močnem pozitivnem popravku v mesecu juliju se je rast delnic na kapitalskih trgih nadaljevala tudi v prvi polovici avgusta. Prelom je nato prišel v obliki govora predsednika odbora guvernerjev Federal Reserve, ki je namignil, da bo v boju zoper inflacijo potrebnih še kar nekaj dvigov obrestnih mer. Korekcija, ki je sledila na delniških trgih, je povzročila, da so le-ti mesec avgust zaključili v rdečih številkah.

 

Ameriški kongres je potrdil zakon z ukrepi za zniževanje inflacije (Inflation Reduction Act), katerega cilj je vplivati na znižanje domače inflacije z omejitvijo proračunskega deficita in investiranjem v domače vire zelene energije. Na medletni ravni se je inflacija v ZDA julija povečala za 8,5%, kar je manj kot 9,1%, kolikor so zabeležili junija, in obenem nižje od pričakovanih 8,7%. Močan ostaja trg dela, število novo ustvarjenih delovnih mest v juliju je z 528.000 močno preseglo pričakovanja.

 

Kljub naraščajoči zaskrbljenosti glede upočasnitve ekonomske aktivnosti je ameriška centralna banka na vsakoletnem srečanju v mestecu Jackson Hole 27. avgusta poudarila, da zaenkrat ne nameravajo spremeniti smeri kurza dvigovanja obrestnih mer. Ker so zaradi tega poskočila pričakovanja o dvigu obrestne mere za celo odstotno točko na septembrskem zasedanju FED, so borzni trgi sunkovito odreagirali. Indeks S&P500 je na mesečni ravni izgubil 4,24%, Dow Jones 4,07% in Nasdaq 4,64%. Zahtevani donos ameriške desetletne državne obveznice je poskočil iz 2,67% na 3,196%. Padec je avgusta zabeležila tudi cena zlata, in sicer za 3,12% na 1.762,2 USD za unčo.

 

Tudi delniški trgi v evroobmočju so avgusta beležili padce. Skrbi povzroča visoka inflacija in predvsem skokovito naraščajoče cene naravnega plina in elektrike zaradi prekinitve ruskih dobav v okviru plinovoda Severni tok 1. Indeks potrošniških cen (CPI) je na letni ravni poskočil za 9,1%. Industrijske cene pri proizvajalcih so se v juniju glede na junij 2021 povzpele kar za 35,8%. Nemški borzni indeks DAX je v teh razmerah zdrsnil za 4,81%, Eurostoxx za 5,15%, francoski CAC pa za 5,02%. Veliko bolje se je izšlo za domači borzni indeks SBITOP, ki je izgubil skromnih 0,95%.

 

Za izgube v Hong Kongu, tamkajšnji indeks Hang Seng je zdrsnil za 1%, so zaslužni predvsem avtomobilski proizvajalci. Dobave vozil povzročajo težave zaradi motenj v logističnih verigah in šibkejšega povpraševanja potrošnikov, kar vpliva na znižanje pričakovanih dobičkov v tej industriji. Ravno nasprotno je japonski borzni indeks mesec avgust zaključil z rastjo v višini 1,04%, kar je posledica dobrih kvartalnih poslovnih rezultatov in pričakovanj o doseženem vrhu inflacije v ZDA. Po kratkem julijskem predahu je vrednost japonskega jena ponovno začela drseti.

 

Naraščajoči strahovi pred recesijo so vplivali na 8,57% zdrs cen surove nafte. Kljub nadaljevanju vojne v Ukrajini se je cena nafte spustila na 89,55 USD za sodček.

 

Oči javnosti bodo septembra uprte v ameriško poročilo o inflaciji in kmalu zatem še sestanek Federal Reserve. Pričakuje se dvig obrestnih mer v višini 0,75%, morda celo 1%.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (avgust 2022). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.