NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

15.11.2022

Oktober 2022 na finančnih trgih

Globalni razviti trgi so oktobra dosegli visoke donose in na ta način izničili septembrske izgube. Fokus zanimanja vlagateljev ostaja inflacija in poteze centralnih bank, a je bil oktober tudi mesec objav kvartalnih poslovnih rezultatov tretjega četrtletja.

 

Kljub dodatnim signalom ameriške centralne banke Federal Reserve, da je restriktivna monetarna politika še zmeraj nujna za premaganje visoke inflacije, je ameriško borzni indeks Dow Jones pridobil kar 13,94%, S&P500 7,99%, tehnološki Nasdaq pa ob tem le 3,9%. Bremenili so ga predvsem nekoliko slabši poslovni rezultati in napovedi velikanov kot sta Google in Amazon. Letna stopnja inflacije v ZDA se je spustila iz 8,3% na 8,2%, pričakoval pa se je padec na 8,1%. Stopnja osnovne inflacije (ne upošteva cen hrane in energije) se je povišala iz 6,3% na 6,6%, kar centralno banko morda zavezuje k ponovnem dvigu obrestnih mer za 0,75 odstotne točke. Ta je že sporočila, da je tveganje preveč restriktivne politike trenutno nižje od tveganja premalo restriktivne politike. Dolar je proti evru v mesecu oktobru izgubil 0,86% vrednosti in zaključil mesec pri vrednosti 0,9883 USD za 1 EUR.

 

Delniški trgi evroobmočja so v mesecu oktobru prav tako rasli. Nemški DAX je poskočila za 9,4%, kombinirani Eurostoxx za 9,02%, francoski CAC pa za 8,76%. Slovenski indeks SBITOP je pridobil 6,02% in mesec zaključil pri vrednosti 1021 točk. Evropska centralna banka je obrestne mere vnovič dvignila za 0,75 odstotne točke in namignila, da se evroobmočje bliža recesiji. Finančni trgi so kljub temu poskočili, ker so namig interpretirali kot bližanje konca obdobja zviševanja obrestnih mer. Podatki zaenkrat kažejo, da gospodarstvo evroobmočja še raste, saj je rast med drugim in tretjim četrtletjem znašala 0,2%.

 

Novi rekord je dosegla stopnja letne inflacije v evroobmočju. Oktobra je ta znašala 10,7%, k čemur so največ prispevale cene energentov. So se pa nekoliko umirile skrbi glede preskrbe s plinom, saj so skladišča zaradi razmeroma mile zime polna.

 

V Veliki Britaniji je po vsega sedmih tednih službe odstopila prva ministrica Liz Truss. Finančni trgi so njenega naslednika na čelu stranke in novega prvega ministra Rishi-ja Sunaka sprejeli pozitivno. Se pa poslabšuje gospodarsko stanje Združenega kraljestva, saj se je vrednost BDP v avgustu skrčila za 0,3%. Tamkajšnji borzni indeks FTSE100 je sicer v oktobru pridobil 2,91%, britanski funt pa je proti evru napredoval za 1,85% na vrednost 0,8615 GBP za 1 EUR.

 

Delnicam kitajskih izdajateljev se je medtem zgodil večji zdrs. Po tem, ko je bil vodja stranke in prvi minister XI jinping potrjen za tretji mandat na čelu države, so se borze zbale nadaljevanja kitajskega umikanja iz mednarodnih povezav in večje zaščite domačih interesov. Dodatne skrbi povzroča striktna politika ničelne tolerance do epidemije Covid-19, ki še zmeraj občasno hromi tamkajšnjo gospodarsko aktivnost. Indeks delnic v Hong Kongu je oktobra tako zdrsnil kar za 14,72%.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (oktober 2022). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.