NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

19.12.2022

November 2022 na finančnih trgih

November je bil na delniških trgih pozitiven, izstopajoče močni popravki so bili zabeleženi na Kitajskem in v Hong Kongu.

 

Delnice v ZDA so se pozitivno odzvale na novice o umirjanju rasti inflacije, ki se je spustila na 7,7% letno in kaže, da se bo še ohlajala. Indeks Dow Jones je pridobil 5,66%, S&P500 5,38%, Nasdaq pa 4,37%. Po pričakovanjih bo ameriška centralna banka Federal Reserve še nekaj časa nadaljevala z restriktivno monetarno politiko, se bo pa tempo dvigovanja obrestnih mer nekoliko upočasnil. Zaradi tega je ameriški dolar zdrsnil proti evru in mesec zaključil pri vrednosti 1,0405 USD za 1 EUR, kar pomeni 4,37% zdrs tečaja. Industrijska aktivnost se je ob tem umirila, indeks nabavnih managerjev  PMI je denimo zdrsnil na vrednost 46,3, kar pomeni krčenje nabavnih aktivnosti v podjetjih. Podatki s trga dela ostajajo močni, a se tudi tukaj kaže izguba momenta. Zaposlitve izven kmetijskega sektorja (non-farm payrols) so zrasle za dodatnih 263.000 oseb, kar je sicer več od pričakovanj, a hkrati najmanj po aprilu 2021.

 

Tudi delniški trgi v evroobmočju so novembra beležili precej pozitivne številke. Nemški Dax je poskočil za 8,63%, francoski CAC za 9,6%, kombinirani Eurostoxx pa za 7,53%. Slovenski borzni indeks SBITOP je zrasel za 4,27% na 1064,57 točk. Rast je tako kot v ZDA posledica pričakovanj o umirjanju inflacije, čeprav je ta pri 10% še zmeraj visoka, a se je vendarle nekoliko spustila iz oktobrskih 10,6%. Toplejša jesen je obenem vplivala na nižjo potrošnjo goriva za ogrevanje, kar je nekoliko omililo strahove pred pomanjkanjem energentov. Cena nafte upada, v novembru je zdrsnila za dodatnih 6,9% na 80,56 USD za sodček. Evropski indeks nabavnih managerjev (PMI) je zrasel iz 47,3 na 47,8, kar pa še zmeraj kaže na nadaljevanje krčenja aktivnosti in bližajočo se recesijo.

 

Zrasel je tudi japonski delniški trg in sicer za 1,38%. Zaradi pričakovane upočasnitve dvigov obrestnih mer v ZDA, je popustil tudi pritisk na drsenja japonskega jena proti ameriškemu dolarju.

 

Zelo močne popravke tečajev so beležile delnice iz Kitajske in Hong Konga. Indkes Hang Seng je pridobil kar 26,62% in s tem nadoknadil prav tako visoko izgubo iz meseca oktobra. Popravek je posledica naporov med predsednikoma ZDA in Kitajske za izboljšanje odnosov med državama na srečanju voditeljev G20 v Indoneziji. Sentiment vlagateljev so izboljšali tudi znaki, da je Peking pripravljen do neke mere opustiti stroge Covid ukrepe po tem, ko so v državi izbruhnili najhujši protesti po letu 1989. Tamkajšnja vlada je nakazala še možnost dodatne podpore šibkemu nepremičninskemu trgu.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (november 2022). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.