NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

17.03.2023

Februar 2023 na finančnih trgih

Po razmeroma dobrem januarskem začetku leta so se borzni trgi v februarju umirili. Evropski indeksi so večinoma beležili minimalne stopnje rasti, ameriški pa manjše izgube zaradi rasti vrednosti dolarja. Največji zdrs so beležile delnice kitajskih izdajateljev, indeks Hang Seng v Hong Kongu je izgubil kar 9,41% vrednosti.

 

Inflacija v ZDA se umirja že sedmi mesec zapored, in sicer je v februarju upadla iz 6,5% na 6,4%, kar pa je vseeno nekoliko višje od pričakovanih 6,2%. Tudi osnovna stopnja inflacije je zdrsnila za 0,1% na 5,6% letno, kar pa je prav tako manj od pričakovanega zdrsa za 0,2%. Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell je potrdil, da se inflacija umirja, in znižal hitrost dvigovanja ključne obrestne mere iz 0,5% mesečno na 0,25% mesečno. Med člani odbora Federal Reserve sicer vztraja mnenje, da bo morda morala ključna obrestna mera zrasti še nekoliko višje od dosedanjih pričakovanj, če želijo ZDA res dokončno premagati trdovratno inflacijo. Posledično so se ponovno povzpeli zahtevani donosi na desetletno državno obveznico, in sicer na 3,928% letno. Rast BDP v zadnjem kvartalu 2022 je bila popravljena navzdol, na še zmeraj močnih 2,7% na letni ravni (predhodno objavljena številka je bila 2,9%).

 

Ameriški indeks Dow Jones je v februarju zdrsnil za 4,20%, S&P500 za 2,61%, Nasdaq pa je izgubil 1,11%. Vrednost ameriškega dolarja se je proti evru povzpela za 2,63% na 1,0576 USD/EUR.

 

Delniški trgi evroobmočja so februar zaključili v zelenih številkah. Najbolje so se odrezali sektorji komunikacijskih storitev, financ, industrije in osnovnih potrošnih dobrin. Nepremičnine, informacijska tehnologija in zdravstvo so beležili izgube. Evropska centralna banka je osnovno obrestno mero februarja dvignila za 0,5% na 3%. Ker inflacija v evroobmočju vztraja nad 8%, se marca znova pričakuje dvig v podobnem obsegu. Podatki celo kažejo, da se v nekaterih evropskih državah, kot sta Francija in Španija, inflacija znova obrača navzgor. Nemški delniški indeks DAX je februarja pridobil 1,575, kombinirani Eurostoxx 1,80%, francoski CAC40 pa 2,62%. Slovenski indeks SBITOP izstopa s kar 5,67% rastjo vrednosti.

 

Zrasle so tudi angleške delnice, britanski indeks FTSE100 je pridobil 1,35% in se za kratek čas dotaknil zgodovinskega rekorda. Malenkost je v februarju porasel tudi britanski funt, in sicer za 0,23% proti evru. Britansko gospodarstvo se kaže kot bolj odporno od pričakovanj in se je tudi uspelo izogniti pričakovani  tehnični recesiji v zadnjem kvartalu 2022. Recesija se še zmeraj napoveduje za letos, vendar naj bi bila razmeroma kratka. V luči tega dogajanja je tudi angleška centralna banka dvignila obrestno mero za 0,5%.

 

Po več mesecih močne rasti so se v februarju nekoliko ohladile delnice kitajskih izdajateljev. Del ohladitve lahko pripišemo geopolitičnim napetostim. Zdrs indeksa Hang Seng za 9,41% je tako izbrisal večino januarske rasti.

 

Ceni nafte in naravnega plina se v februarju na svetovnih trgih nista bistveno spremenili, zdrsnila pa je cena zlata, in sicer za 4,81% za 1836 USD na unčo.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (februar 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.