NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

14.04.2023

Marec 2023 na finančnih trgih

V petih dneh v začetku marca so tri manjše do srednje velike ameriške banke povzročile močan zdrs globalnih borznih indeksov, kar je zahtevalo hiter odziv regulatorjev. Z željo po višjih donosih je Silicon Valley bank tekom leta 2021 močno povečala svojo izpostavljenost dolgoročnim ameriškim obveznicam. V letu 2022 in začetku letošnjega leta je tržna vrednost teh obveznic upadla zaradi rasti obrestnih mer v režiji Federal Reserve. Ta je obrestne mere zvišala zaradi boja proti visoki inflaciji, slednje pa je povzročilo visoke nerealizirane izgube v bilanci Silicon Valley Bank. Novica je povzročila naval varčevalcev, ki so v strahu pred izgubo prihrankov želeli preseliti svoj denar v druge banke, kar je povzročilo nelikvidnost te banke. Poleg Silicon Valley Bank sta bili isti teden s strani regulatorjev zaprti še dve banki, in sicer Signature Bank ter Silvergate Bank. V želji, da bi pomirili strahove, so se regulatorji tudi odločili za zaščito vseh bančnih depozitov strank ne glede na višino.

 

V istem času se je drama odvijala tudi v Švici. V brezizhodnem položaju se je znašla že dlje časa kolebajoča Credit Suisse. V zadnjem trenutku jo je z izdatno državno pomočjo prevzela konkurentka UBS. Prišlo je tudi do globalne intervencije najpomembnejših centralnih bank, ki jim je Federal Reserve zagotovila dolarsko likvidnost, s čimer so uspeli preprečiti, da bi se panika razširila na finančne trge.

 

Začetek marca je zaradi težav v bančnem sektorju torej minil v znamenju močnejšega zdrsa delniških trgov. Do konca meseca je nato po intervencijah regulatorjev prišlo do močnega okrevanja, tako da je večina indeksov zaključila celo v zelenem območju. Federal Reserve je s ponovnim dvigom obrestne mere za 0,25 odstotne točke tudi potrdila prepričanje o zadostni odpornosti ameriškega bančnega sistema. Februarska inflacija v ZDA se je znižala za 0,4% na 6% letno, osnovna inflacija (brez cen hrane in energije) pa ostaja bolj trdovratna, saj se je znižala le za 0,1% na 5,5% letno. Padajoči trend inflacije pa že sproža ugibanja, da morda nadaljnji dvigi obrestnih mer ne bodo več potrebni, kar je dodatno vzpodbudilo optimizem na delniških trgih. Indeks Dow Jones je v marcu tako pridobil 1,89%, S&P500 je zrasel za 3,51%, tehnološki Nasdaq pa kar za 6,69%. Močnejši zdrs je zabeležila vrednost ameriške valute, dolar je namreč proti evru izgubil 2,49% in zdrsnil na vrednost 1,0839 USD za 1 EUR. Evro se krepi predvsem zaradi pričakovanj, da bo ECB še nekajkrat dvignila obrestne mere v EU, medtem ko naj bi bila ameriška centralna banka, kot smo že napisali, bližje koncu cikla dvigovanja obrestnih mer. Prvič po dolgem času pa se je malenkost dvignila stopnja brezposelnosti v ZDA, ki je zrasla iz 3,4% na 3,6%, kar kaže, da se na obzorju rišejo obrisi prihajajoče recesije.

 

Tudi evropski borzni indeksi so mesec večinoma zaključili v zelenem po tem, ko se je izkazalo, da težave Credit Suisse ne bodo bistveno vplivale na preostali finančni sektor. Slabše jo je sicer odnesel nepremičninski sektor, kjer visoke obrestne mere povzročajo skrbi, saj je Evropska Centralna Banka marca obrestno mero znova dvignila za 0,5 odstotne točke. Inflacija v evroobmočju je zdrsnila na 12-mesečno dno, in sicer iz 8,5% letno na 6,9%, kar kaže, da višje obrestne mere končno dosegajo svoj cilj. Neprijetno presenečenje pa je zvišanje stopnje osnovne inflacije iz 5,6% na 5,7%, zaradi česar se pričakuje, da ECB še ni zaključila z zaostrovanjem monetarne politike. Nemški indeks DAX je pridobil 1,72%, kombinirani Eurostoxx 1,81%, francoski CAC pa 0,75%. Slovenski SBITOP je zrasel za 0,52% in se povzpel na 1.201,12 točk.

 

Na trgu surovin v marcu izstopa rast cen plemenitih kovin. Cena zlata je presegla 2.000 USD za unčo po tem ko čedalje več vlagateljev v tej naložbi vidi varen pristan pred turbulentnimi časi na trgih. Cena nafte je medtem zdrsnila na 75,67 USD za sodček, na najnižjo točko po letu 2020 pa je upadla tudi cena naravnega plina.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (marec 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.