NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

09.05.2023

April 2023 na finančnih trgih

Kljub povečani napetosti zaradi negotovosti v bančnem sektorju po propadu Silicon Valley Bank v začetku marca so ameriške delnice v aprilu uspele zabeležiti šibko rast. V zadnjih dneh aprila se je zamajala še ena večja regionalna banka First Republic, vendar jo je v zadnjem trenutku pred propadom prevzel bančni gigant JP Morgan v tesnem sodelovanju z ameriško vlado, seveda.

 

Nekaj optimizma vlagateljem vzbuja pričakovano popuščanje restriktivne retorike ameriške centralne banke Federal Reserve. Vendar je FED obenem tudi opozorila, da se gospodarska rast prav tako upočasnjuje. Ravno v prvih dneh maja je v ZDA sledil nov dvig ključne obrestne mere za 0,25%, ki bi lahko bil tudi zadnji v tem ciklu. Ta odločitev bo odvisna od inflacijskih številk v prihodnjih mesecih. Po zadnjih podatkih je splošna inflacija upadla za 1,0% na 5,0% letno, vztrajno visoka pa ostaja stopnja osnovne inflacije, ki se je celo malenkost zvišala in pri 5,6% že presega stopnjo osnovne inflacije. Kljub temu utegnemo pri sedanji višini obrestnih mer 5,25% in nadaljnjem upadanju inflacije kmalu imeti po dolgem času opravka s pozitivno realno obrestno mero. Ameriški borzni indeks Dow Jones je aprila pridobil 2,48%, S&P500 1,46%, še najmanj pa Nasdaq, ki je pridobil le 0,04%. Dolar je proti evru zdrsnil za 1,67% na 1,102 USD, za 1 EUR.

 

Tudi delnice podjetij v evroobmočju so aprila beležile pozitivne premike. Evropsko gospodarstvo je zabeležilo komaj zaznavno 0,1% rast BDP v prvem kvartalu 2023 po tem, ko je bila v zadnjih treh mesecih leta 2022 rast enaka 0. Rast je bila močnejša v Španiji in Italiji, medtem pa Nemčija beleži stagnacijo. Postopoma se umirja tudi inflacija evroobmočja. Upadla je za konkretnih 1,6% iz 8,5% letno na 6,9% letno. Tudi od ECB se pričakuje postopna umiritev dvigovanja obrestnih mer, čeprav je ključna obrestna mera pri 3,5% še precej pod stopnjo inflacije. Nemški borzni indeks DAX je v aprilu pridobil 1,88%, kombinirani Eurostoxx 1,03%, francoski CAC 2,31%, slovenski SBITOP pa 2,36%.

 

Mesec april so na drugi strani v rdečih številkah končale kitajske delnice. Indeks v Hong Kongu je izgubil 2,48% vrednosti. Kljub gospodarski rasti na ta gibanja vplivajo predvsem napetosti v odnosih med Kitajsko in ZDA, kar ne deluje pozitivno na sentiment vlagateljev do delnic kitajskih izdajateljev.

 

April je bil ponovno pozitiven za plemenite kovine in delnice povezane z njimi, saj se zaradi vpliva negotovosti v bančnem sektorju krepi zanimanje za t.i. »safe-haven« naložbe. Malenkost se je na mesečni ravni povzpela tudi cena nafte, in sicer za 1,47% na 76,78 USD za sodček. Tretjega aprila je sicer OPEC objavil nepričakovano zmanjšanje dnevnega črpanja nafte, kar je povzročilo občuten dnevni skok cene za 5 USD na 80,42 USD za sodček, a se je nato do konca meseca zaradi pričakovanj o ohlajanju gospodarske rasti cena ponovno znižala.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (april 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.