NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

18.08.2023

Julij 2023 na finančnih trgih

Rast na globalnih delniških trgih se je nadaljevala tudi v juliju z izjemo Japonske, kjer je lokalni indeks Nikkei po dveh predhodnih mesecih močne rasti tokrat zaključil nespremenjeno.

 

Makroekonomski podatki ZDA kažejo vztrajno odpornost kljub restriktivni monetarni politiki. Rast ameriškega BDP v drugem kvartalu je na letni ravni znašala 2,4% in več, kot so pričakovali analitiki (1,8%). Indeks potrošniških cen (CPI) je v maju zrasel za 0,1%, v juniju pa za 0,2% na mesečni ravni. Rast je bila pod pričakovanji in je potisnila navzdol letno rast indeksa cen na 3%, kar je dobro odstotno točko nižje kot maja. Tudi stopnja osnovne inflacije (Core Inflation) je nakazala močan padec, in sicer je na letni ravni upadla za 0,5 odstotne točke na 4,8%. Indeks Dow Jones je julija pridobil 3,35%, S&P500 3,11%, Nasdaq pa 4,05%. Dolar je proti evru izgubil 0,76% in zdrsnil na vrednost 1,0993 USD za 1 EUR.

 

Tudi delnice v Evroobmočju so se julija pozitivno odzvale na umirjanje inflacije in dobre gospodarske podatke. Nemški indeks DAX je zrasel za 1,85%, francoski CAC za 1,32%, kombinirani Eurostoxx pa 1,64%. Še boljše se je odrezal naš domači indeks SBITOP, ki je poskočil za 2,07% na 1258,05 točk. Evropska centralna banka je julija ključno depozitno obrestno mero zvišala za 0,25 odstotne točke. Ker se inflacija umirja, vlagatelji ocenjujejo, da se serija dvigov obrestnih mer bliža koncu. V nasprotju z ZDA pa se ne umirja stopnja osnovne inflacije, ki se je v EU celo zvišala na 5,5%. Zaradi načina izračuna letne stopnje inflacije so sedaj iz enačbe izpadli meseci z najvišjo rastjo cen v letu 2022, kar pomeni, da je večji del upadanja inflacije sedaj za nami.

 

Dobra novica v Evroobmočju je bila stopnja rasti BDP. Po tem, ko se je gospodarstvo praktično ustavilo  v zadnjem kvartalu 2022 in nato celo malenkost skrčilo v prvem kvartalu 2023 (-0,1%), je drugi kvartal 2023 postregel s presenetljivo 0,3% rastjo. Evropska Unija se je torej zaenkrat uspela izogniti recesiji. Kljub temu vse več indikatorjev kaže na ohlajanje gospodarstva, denimo indeks nabavnih managerjev (PMI) je zdrsnil na osem-mesečno dno 48,9, kar kaže na upadanje nabavnih naročil v industriji (vrednost pod 50 sporoča krčenje).

 

Delnice iz energetske industrije so v juliju v glavnem zrasle zaradi pozitivnih gospodarskih podatkov in nižjih razpoložljivih zalog nafte. Cena sodčka nafte se je povzpela za 15,8% na 81,8 USD, kar potrjuje tezo o umirjanju tempa upadanja inflacije. V naslednjih mesecih utegnemo morda zaslediti tudi kak manjši porast cen. Cena zlata je julija poskočila za 4,14% in zaključila malenkost nad 2.000 USD za unčo. Lep skok je zabeležila tudi cena srebra, in sicer 9,48%.

 

Začetek avgusta je trge nekoliko vznemirila novica o znižanju bonitetnega ratinga ZDA iz AAA na AA+ s strani agencije Fitch Ratings. Ameriška administracija se seveda ni odzvala z zadovoljstvom in potezo označila kot »arbitrarno odločitev, ki temelji na zastarelih podatkih«. Gre za prvo znižanje kreditnega ratinga ZDA po letu 2013 (takrat je to storila agencija S&P Ratings). Agencija Fitch svojo potezo zagovarja z zaskrbljenostjo glede naraščajočega proračunskega primanjkljaja in naraščajočih obresti za ogromen ameriški državni dolg. Poleg tega Fitch skrbi še notranjepolitična situacija ZDA, kjer zaradi konstantnih prepirov okrog dvigovanja limita zadolževanja administracija vse težje obvladuje fiskalna vprašanja.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (julij 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.