NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

07.09.2023

Avgust 2023 na finančnih trgih

Ameriški delniški indeksi so avgust zaključili v rdečih številkah. Dow Jones je zdrsnil za 1,77%, S&P500 za 2,36%, Nasdaq pa za 2,17%. Dolar se je okrepil proti evru, in sicer za 1,38% na 1,0841 USD za 1 EUR. Prepričanje vlagateljev, da bo Federal Reserve po julijskem zvišanju prenehala z dvigi obrestnih mer, se je malce znižalo.

 

Na letošnjem srečanju bančnikov v mestecu Jackson Hole je Jerome Powell jasno napovedal možnost nadaljnjih dvigov obrestnih mer, če se bo izkazalo, da inflacija ni pod kontrolo. Ponovil je, da inflacijski cilj ostaja 2%. Stopnja osnovne inflacije se je sicer julija znižala za 0,1% na 4,7% letno, a je stopnja splošne inflacije, ki vključuje tudi cene goriva in hrane, poskočila za 0,2% na 3,2% letno. Pričakujemo, da se bo stopnja osnovne inflacije še naprej spuščala, stopnja splošne inflacije pa naj bi v naslednjih mesecih ostala bolj ali manj na trenutnih nivojih, z manjšimi oscilacijami gor ali dol.

 

Stanje na trgu dela v ZDA ostaja močno, gospodarstvo in javni sektor sta avgusta ustvarila 187.000 delovnih mest (non-farm payrolls). Velja pa izpostaviti, da se število novoustvarjenih delovnih mest znižuje že drugo leto zapored, kar se lepo vidi tudi na priloženi sliki (vir: investing.com).

 

 

Kljub novoustvarjenim delovnim mestom pa je stopnja brezposelnosti poskočila iz 3,5% na 3,8%. To ni posledica odpuščanj, temveč bolj posledica ponovnega vračanja delovno neaktivnih ljudi med aktivno populacijo. Stopnja brezposelnosti je sicer še vedno zgodovinsko nizka, vendar kaže prve znake normalizacije.

 

Tudi evropski delniški indeksi so avgust zaključili z negativnim predznakom. Nemški DAX je izgubil 3,04%, francoski CAC 2,42%, kombinirani Eurostoxx pa 3,9%. Eden najbolj prizadetih je bil slovenski borzni indeks SBITOP, ki je mesec zaključil s kar 8,06% minusom. K padcu je največ prispevala Zavarovalnica Triglav (-14,49%), kjer vlagatelje skrbi vpliv posledic nedavnih poplav na rezultate družbe in sposobnost izplačila dividend. Tudi delnica Petrola je zdrsnila za konkretnih 10,98%, vendar gre del znižanja pripisati tudi izplačilu dividend ravno v tem obdobju. Če to upoštevamo, je bil zdrs nekoliko skromnejši, in sicer dobrih 4,88%.

 

Na področju makroekonomskih objav v evroobmočju avgusta ni bilo večjih sprememb glede na julij. Splošna stopnja inflacije ostaja nespremenjena pri 5,3% letno, stopnja osnovne inflacije pa je upadla za 0,2% iz 5,5% na 5,3% letno. Stopnja brezposelnosti ostaja 6,4%.

 

Splošna inflacija se v Veliki Britaniji umirja in znaša 6,8% letno, stopnja osnovne inflacije pa ostaja nespremenjena, in sicer 6,9%. Angleška centralna banka je obrestno mero dvignila iz 5% na 5,25% in opozorila, da mora monetarna politika ostati dovolj restriktivna, da bo premagala visoko inflacijo. Delniški indeks FTSE100 je zdrsnil za 3,38%, vrednost britanskega funta pa ostaja nespremenjena, pri 0,8552 GBP za 1 EUR.

 

Delnice v Hong Kongu in na Kitajskem so avgusta močno zdrsnile zaradi slabih gospodarskih kazalnikov. Predvsem novice iz proizvodnega in nepremičninskega sektorja vzbujajo nezaupanje kapitalskih trgov. Peking se sicer trudi z znižanjem davkov in obrestnih mer prebuditi zanimanje vlagateljev. Gospodarski zagon po Covid-u je namreč trčil ob nepremičninske težave, šibko potrošnjo in padajoče izvozne številke. Borzni indeks Hang Seng je denimo avgusta izgubil kar 8,45%.

 

V morju pretežno rdečih številk je vendarle izstopal sektor energetskih delnic, saj je cena nafte brent poskočila za 2,24% na 83,63 USD, to pa v glavnem zaradi novih omejitev črpanja določenih s strani Savdske Arabije in drugih članic združenja Opec.

 

Cena zlata je medtem zdrsnila za 3,29% in zaključila avgust pri tečaju 1943,05 USD za unčo.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (avgust 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.