NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

16.11.2023

Oktober 2023 na finančnih trgih

Globalni delniški trgi so oktobra že četrti mesec zapored izgubljali vrednost zaradi bojazni, da bodo obrestne mere v ZDA na visokih nivojih vztrajale dlje časa. K tej bojazni prispevata predvsem visoka inflacija in močan trg dela. Zdrsnile so tudi cene obveznic, zaradi česar se je denimo donos ameriške 10-letne obveznice za kratek celo dotaknil 5%, kar je najvišje v zadnjih 17-ih letih.

 

Druga skrb vlagateljev ostaja geopolitična situacija. Na presenetljiv napad Hamasa na izraelske državljane v bližini meje z Gazo je Izrael odgovoril z zračnimi napadi in nato še kopenskim vdorom, ki še traja in povzroča na tisoče mrtvih na palestinski strani. Mednarodno skupnost skrbi predvsem možnost širitve konflikta v širši regiji Bližnjega Vzhoda. V prvih dneh napadov je takoj poskočila cena nafte, vendar je nato do konca meseca zaradi šibkega povpraševanja izgubila 10,76% in zdrsnila na ceno 81,02 USD za sodček.

 

Na drugi strani je zaradi apetita vlagateljev po varnem zavetju za 6,87% zrasla cena unče zlata in za par dni celo presegla psihološko mejo 2.000 USD za unčo, preden se je nato znova spustila malenkost nižje.

 

Ameriška ekonomija je v tretjem kvartalu 2023 beležila 4,9% letno rast BDP, kar je bilo več od pričakovanih 4,3% in pospešek iz 2,1% rasti zabeležene v drugem kvartalu. Za rast je najbolj zaslužna močna poraba potrošnikov. Tudi rast delovnih mest je septembra v ZDA doživela nepričakovan pospešek, stopnja brezposelnosti pa ostala nespremenjena. Število novonastalih delovnih mest izven agrarnega sektorja je doseglo 336.000 in s tem močno preseglo pričakovano število 170.000. To lahko centralno banko prepriča v nadaljnje zaostrovanje monetarne politike, kar je pritisnilo na tečaje delnic. Indeks Dow Jones je oktobra izgubil 1,36%, S&P500 2,20%, Nasdaq pa 2,78%. Razmerje USD proti EUR je ostalo razmeroma nespremenjeno pri vrednosti 1,0576 USD za 1 EUR.

 

Tudi evropske trge so oktobra zaznamovali padci tečajev. Nemški indeks DAX je izgubil 3,75%, francoski CAC 3,50%, kombinirani Eurostoxx pa 2,72%. Malenkost bolje, z zgolj 0,79% zdrsom, se je odrezal domači indeks SBITOP.

 

Evropska centralna banka je oktobra ključne obrestne mere pustila nespremenjene, s čimer je zaključila serijo desetih zaporednih dvigov. Letna stopnja inflacije je iz septembrskih 4,3% zdrsnila na 2,9%. Ker se s tem približuje ciljnima 2%, narašča pričakovanje, da je cikel zaostrovanja monetarne politike končan. Evroobmočje se sicer nahaja na robu recesije, v tretjem kvartalu je rast BDP zabeležila negativnih -0,1%.

 

Tretji kvartal letošnjega leta je minil z rdečim predznakom tudi za delnice v Hong Kongu. Tamkajšnji indeks Hang Seng je oktober zaključil s 3,91% padcem. Sentiment vlagateljev do Kitajske se zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti in nezadostnih ukrepov, sprejetih s strani oblasti, še naprej ohlaja. Tuji vlagatelji zaradi napetosti na relaciji Kitajska-ZDA nadaljujejo z zniževanjem izpostavljenosti delnicam kitajskih izdajateljev.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (oktober 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.