NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

15.02.2024

Januar 2024 na finančnih trgih

Na razvitih trgih je bil januar v splošnem pozitiven mesec, podprt z dokaj dobrimi poslovnimi rezultati nekaterih podjetij in pričakovanji, da se centralne banke nagibajo k znižanju obrestnih mer. Do konca meseca so se ta pričakovanja nekoliko ohladila zaradi objave sorazmerno dobrih makroekonomskih indikatorjev ZDA.

 

Podatki kažejo, da je ameriški BDP v četrtem kvartalu rasel za 3,3% na medletni ravni. V tretjem kvartalu je rast znašala 4,9%, kar pomeni, da se le-ta ohlaja, vendar je bila še vedno precej višja od pričakovanih 2%. Za celotno leto 2023 znaša rast BDP 3,1%, letna stopnja inflacije pa se je decembra povzpela na 3,4%, še novembra je znašala 3,1%. Bolj pomembno je, da se znižuje stopnja jedrne (core) inflacije, ki je prvič po maju 2021 padla pod 3,9%. Objava močnih podatkov s trga dela in komentar šefa guvernerjev FED sta praktično izbrisala kakršnokoli upanje na začetek zniževanja obrestnih mer marca letos. Število novoustvarjenih delovnih mest v ne-agrarnem sektorju je bilo namreč skoraj dvakratnik pričakovane številke in je znašalo 353.000. Stopnja brezposelnosti je nizka in stabilna, pri 3,7%.

 

Kljub odmiku prvega znižanja obrestnih mer so ameriški borzni indeksi mesec zaključili pozitivno, zaradi občutka, da bodo ZDA uspešno izpeljale t.i. »soft-landing« torej ohladitev gospodarske rasti in znižanje inflacije brez povzročitve recesije. Dow Jones je pridobil 1,22%, S&P500 1,66%, Nasdaq pa 1,02%. Dolar je zrasel za 1,99% proti evru.

 

Tudi indeksi evroobmočja so januarja dosegli pozitivne številke. Kombinirani Eurostoxx 50 je poskočil za 2,8%, nemški DAX za 0,91%, francoski CAC pa za 1,51%. Močno nad ostalimi evropskimi indeksi je bil tokrat slovenski SBITOP s kar 5,92% rastjo. Tudi pričakovanja o skorajšnjem znižanju obrestnih mer s strani ECB so nekoliko izzvenela, potem ko so bile objavljene ugodne inflacijske številke. Po decembrskem skoku inflacije na 2,9%, se je januarja ponovno obrnila navzdol in znaša 2,8% na letni ravni. ECB je torej januarja ohranila obrestne mere nespremenjene.

 

Britanski borzni indeks je z 1,33% padcem znova zaostal za evropsko konkurenco. Inflacija vztraja na višji ravni kot v kontinentalnem delu Evrope in znaša 4%. Britanski funt je proti evru pridobil 1,65% vrednosti.

 

Zmagovalec meseca je bil japonski Nikkei, ki je pridobil 8,43%. Glavni razlog močne rasti so bili prilivi tujih vlagateljev v pričakovanju strukturnih sprememb na japonskem, med kateri je uvedba individualnih pokojninskih računov. Pričakuje se tudi sprememba kurza japonske centralne banke. Padec vrednosti jena je dodatno povzdignil delnice japonskih izvoznih podjetij. Delnice izdajateljev v Hong Kongu na drugi strani nadaljujejo padanje in so v januarju v povprečju izgubile konkretnih 9,16% vrednosti.

 

Cena nafte WTI se je zaradi napetosti v rdečem morju povzpela za 5,86% na 75,85 USD za sodček, cena naravnega plina pa je zdrsnila za občutnih 16,47% in se trenutno nahaja blizu najnižjih ravni v zadnjih tridesetih letih. Po našem mnenju to morda kaže tudi na dobro investicijsko priložnost. Zaradi dobrih makroekonomskih podatkov v ZDA nekoliko popušča cena zlata in se trenutno nahaja pri 2.067 USD za unčo.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (januar 2024). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.