NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

15.03.2024

Februar 2024 na finančnih trgih

Mesec februar je bil na večini kapitalskih trgov pozitiven, tudi na trgih v razvoju, kjer so kitajske delnice po več mesecih drsenja naposled vendarle zabeležile nekaj pozitivnih številk. Na obvezniških trgih je prišlo do rasti zahtevanih donosov, kar pomeni padec tečajev obveznic, ki je predvsem posledica zamikanja datuma prvega pričakovanega znižanja obrestnih mer v ZDA. Trdovratna inflacija in močan trg dela centralnim bankam ne omogočata enostavne odločitve glede prvega reza.

 

Trg dela je v ZDA v januarju zabeležil kar 353.000 novih delovnih mest v neagrarnem sektorju, kar je bilo visoko nad pričakovano številko 187.000. Stopnja brezposelnosti ostaja pri 3,7% in se že dve leti nahaja pod 4%. Stopnja splošne inflacije je upadla iz decembrskih 3,4% na januarskih 3,1%. Stopnja jedrne (core) inflacije pa upada počasneje in je januarja ostala enaka kot decembra pri 3,9% letno. To je še kar daleč od cilja Federal Reserve (2%), zaradi česar FED ohranja obrestno mero nespremenjeno pri 5,5% in se ne nagiba k znižanju obresti na naslednjem marčevskem sestanku.

 

Kljub odlogu znižanja obrestnih mer so ameriške borze mesec februar zaključile v zelenem. Indeks Dow Jones je pridobil 2,22% vrednosti, S&P500 je zrasel za 5,10%, Nasdaq pa kar za 6,12%. Razmerje med USD in EUR se ni bistveno spremenilo in je mesec zaključilo pri vrednosti 1,0803.

 

Tudi komentarji guvernerke Evropske centralne banke dajejo slutiti, da se le-ta še ne nagiba k bolj sproščeni monetarni politiki, kar pa prav tako ni obremenilo evropskih borznih indeksov. Inflacija evroobmočja je upadla iz decembrskih 2,8% na januarskih 2,6%. Poslovna aktivnost se je glede na indeks nabavnih managerjev dvignila iz 47,9 na 48,9. Vrednost nad 50 kaže na rast, pod 50 pa krčenje poslovne aktivnosti. Indeks Eurostoxx50 je v februarju pridobil 4,93%, nemški DAX 4,58%, francoski CAC pa 3,54%. Znova se je najbolje izkazal slovenski indeks SBITOP s kar 6,43% in trgovanje zaključil pri vrednosti 1.408,41 točk.

 

Borzni indeks britanskih delnic FTSE100 že dlje časa zaostaja in tudi februarja je bilo tako, saj je mesec zaključil praktično nespremenjen. Podatki kažejo, da je tamkajšnje gospodarstvo v drugi polovici leta 2023 vstopilo v recesijo pod vplivom višje inflacije in nižje potrošnje. Stopnja inflacije v Veliki Britaniji namreč vztraja pri 4% letno, jedrna inflacija pa 5,1% letno. Posledično je proti evru malenkost izgubil tudi britanski funt in mesec zaključil pri vrednosti 0,8555 funta za evro.

 

Se pa borzni optimizem nadaljuje na japonskem, kjer je borzni indeks Nikkei225 končno presegel prejšnji vrh iz davnega leta 1989. Februarska rast je znašala impresivnih 7,94%, je pa obenem nekoliko depreciirala vrednost lokalne valute, in sicer je jen izgubil 1,98% proti evru. Vlagatelji pričakujejo, da bo Japonska centralna banka marca ali aprila zvišala obrestne mere v pozitivno območje.

 

Prvič po lanskem juliju so nekaj zelene barve zabeležile kitajske delnice. Indeks Hang Seng je februarja pridobil solidnih 6,62%. Kot kaže, so nizka vrednotenja kitajskih delnic po dolgem času drsenja tečajev le privabila nekaj vlagateljev. Kljub temu ozračje ostaja negotovo, saj je nepremičninska kriza na Kitajskem v polnem razmahu, posledično pa ostaja šibko tudi zaupanje potrošnikov.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (februar 2024). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.