NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

16.04.2024

Marec 2024 na finančnih trgih

Globalni delniški trgi so mesec marec v splošnem zaključili s pozitivnimi donosi. Težavo imata le še kitajski lokalni trg in trg v Hong Kongu. Ameriške delnice so rasle predvsem pod vplivom pričakovanj o znižanju obrestne mere. Kaže pa, da bo tempo zniževanja počasnejši zaradi trdovratne inflacije in močnega trga dela.

 

Ameriški indeks Dow Jones je pridobil 2,085, S&P500 3,10%, tehnološki Nasdaq pa 1,79%. V vseh prvih treh mesecih leta pa so bili donosi sledeči: Dow Jones +5,62%, S&P500 + 10,16%, Nasdaq pa +9,11%. Ameriška centralna banka ohranja obrestno mero na 5,5%. Stopnja splošne inflacije v ZDA se je februarja malenkost povzpela na 2,5% letno, stopnja jedrne inflacije (ta ne upošteva volatilnih cen hrane in energije) pa malenkost upadla na 3,8%. Ta vrednost je še zmeraj nekoliko previsoka, da bi Federal Reserve sprožila začetek cikla zniževanja obrestnih mer.

 

Rast BDP v zadnjem kvartalu leta 2023 v ZDA je bila naknadno popravljena navzgor na 3,4% letno. Trg dela ohranja moč, stopnja brezposelnosti se namreč drži pod 4%. Jerome Powell sicer vztraja pri zniževanju obrestnih mer že v letošnjem letu, vendar je vse manj možnosti, da bi se to zgodilo v prvi polovici leta. Posamezni glasovi celo kličejo k dodatnemu dvigu obresti zaradi trdovratne inflacije, ki v zadnjih mesecih ne upada več tako očitno kot v preteklem letu.

 

Situacija v evroobmočju je drugačna. Inflacija se še naprej ohlaja, in sicer iz januarskih 2,8% na februarskih 2,6%. Stopnja jedrne inflacije je marca upadla na 2,9%, kar je najnižje v zadnjih dveh letih. Brezposelnost je pri 6,5% višja kot v ZDA, gospodarska rast pa je praktično nična (cca 0,1% na letni ravni). Predsednica ECB Christine Lagarde sicer ne kaže naklonjenosti rezu obrestnih mer, a ocenjujemo, da se v EU bo to zgodilo kmalu.

 

Zelo dobro so se marca odrezali evropski borzni indeksi. Eurostoxx 50 je pridobil 4,22%, nemški DAX 4,61%, francoski CAC pa 3,51%. V prvih treh mesecih skupaj je Eurostoxx zrasel za 12,42%, DAX za 10,39%, CAC pa za 8,78%. Še boljši je bil domači SBITOP, ki je v treh mesecih poskočil za 17,40%. Razmerje med dolarjem in evrom je ostalo skoraj nespremenjeno pri tečaju 1,0793 USD za evro.

 

Tudi britanski indeks FTSE je marca uspel zabeležiti lepo 4,23% rast. V prvih treh mesecih skupaj sicer ta znaša bolj pičlih 2,84%. Drsi tudi tamkajšnja inflacija, ki je februarja znašala 3,4%, kar pa ni spremenilo stališča britanske centralne banke, da ohrani obrestno mero nespremenjeno.

 

Največji zmagovalci marca so bili tečaji plemenitih kovin. Cena unče zlata je dosegla nov rekord in poskočila za 9,74% na 2.254,80 USD.  Podobno rast beleži tudi cena srebra, in sicer 9,68%. Gre za previdnostni odziv vlagateljev na ohlajanje pričakovanj o znižanju obrestnih mer. Cena sodčka nafte WTI je pridobila 6,27%, pravzaprav so se podražile skoraj vse surovine z izjemo naravnega plina. Ravno to pa obenem spodbuja skrbi, da se utegne inflacija znova okrepiti.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (marec 2024). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.