NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

15.05.2024

April 2024 na finančnih trgih

Aprilski podatki kažejo, da je inflacija v ZDA vztrajno previsoka, kar je ohladilo upanje za prvi junijski rez obrestnih mer. Indeks potrošniških cen (CPI) je marca na mesečni ravni zrasel za 0,4%, inflacija na letni ravni pa se je iz februarskih 3,2% povzpela na 3,5%. Jedrna inflacija ostaja nespremenjena pri 3,8%. Izdatki za osebno potrošnjo (PCE), katere ameriška centralna banka Federal Reserve najtesneje spremlja, ko gre za vprašanje presojanja inflacije, so se marca prav tako povzpeli, in sicer na 2,7% letno. Vsi ti podatki so povzročili rast zahtevanih donosov obveznic, donos 10-letne ameriške državne obveznice se je tako povzpel do 4,70%, kar je najvišje po oktobru 2023.

 

To je povzročilo negativen pritisk na ameriške in druge svetovne razvite delniške trge. V ZDA so indeksi Dow Jones, S&P500 in Nasdaq Composite v aprilu izgubili 5,00%, 4,16% oziroma 4,41%. Na drugi strani pa je dolar v primerjavi z evrom pridobil 1,19% in mesec zaključil pri 1.0665 USD / EUR.

 

Po našem mnenju se bo inflacija, dokler bo ameriški trg dela močan, gibala okoli 3% do 3,5% letno. Ironično bi to pomenilo, da bi oslabitev trga dela koristila ameriškim delnicam in obveznicam. Zaenkrat pa ameriški trg dela ostaja močan, saj je bilo marca dodanih 303.000 novih delovnih mest, kar je preseglo pričakovanja že peti mesec zapored. Prav zadnja objava tega podatka z dne 3. maja sicer prvič kaže na znaten upad na novo dodanih delovnih mest, kar morda vendarle nakazuje začetne razpoke na trgu dela. Tudi prva objava letne rasti BDP v ZDA za prvo četrtletje 2024 je bila precej pod napovedano 2,5%, in sicer le 1,6%. Rast BDP je v zadnjem četrtletju 2023 še vedno znašala 3,4%.

 

Delnice držav evro-območja so aprila prav tako končale šibkejše zaradi upada verjetnosti znižanja obrestnih mer v ZDA. Indeksi Eurostoxx 50, DAX in CAC so marca izgubili 3,19%, 3,03% oziroma 2,69%. Kljub temu se še vedno upa na znižanje obrestnih mer, vsaj s strani Evropske centralne banke (ECB), saj inflacija v evroobmočju znaša le 2,4%, osnovna inflacija pa se še naprej vztrajno znižuje in je aprila zdrsnila na 2,7%. Ena od pozitivnih izjem so bile britanske delnice, kjer je indeks FTSE za razliko od ostalih evropskih pridobil 2,41%.

 

Aprilska borzna zmagovalca pa sta bili Kitajska in Hongkong, indeks Hang Seng je aprila denimo zabeležil kar 7,39% rast. K temu so v želji po delnicah z ugodnejšimi kazalniki vrednotenj prispevali tuji vlagatelji, saj se optimizem do podjetij, izpostavljenih celinski Kitajski izboljšuje, vrednotenja v Hong Kongu pa so po več letih upadanja razmeroma ugodna.

 

Na trgu surovin je zlato 12. aprila doseglo rekordno vrednost pri 2.448,80 dolarjih za unčo in je trenutno še vedno trdno nad 2.300 dolarji za unčo, saj vlagatelji čakajo na več makroekonomskih podatkov v pričakovanju naslednje odločitve FED-a.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (april 2024). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.