NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

19.06.2024

Maj 2024 na finančnih trgih

Globalni delniški trgi so maj zaključili s pozitivnimi donosi, pri čemer so razviti trgi bili boljši kot trgi v razvoju. Vlagatelji pričakujejo znižanje obrestnih mer, čeprav v ZDA nekoliko kasneje kot v nekaterih drugih regijah, npr. evroobmočje.

 

Ameriške delnice so maja zabeležile solidno rast, k čemur so močno prispevali dobički podjetij in upanje o bližajočem se začetku zniževanja obrestnih mer v drugi polovici leta. Dow Jones, S&P500 in Nasdaq so maja pridobili 2,30%, 4,80% oziroma 6,88%. Dow Jones je presegel raven 40.000 točk - najvišjo vrednost vseh časov. Na drugi strani pa je dolar izgubil 1,65% v primerjavi z evrom in mesec zaključil pri 1.0841 USD/EUR.

 

Inflacija ostaja trdovratna in presega 2-odstotno ciljno stopnjo FED-a. Predsednik FED-a Jerome Powell je dejal, da ni bilo napredka pri zniževanju inflacije, vendar dodatnih dvigov obrestnih mer ni za pričakovati. Indeks PCE, ki je najbolj spremljano merilo inflacije FED-a, je aprila znašal 2,8%. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je aprila rahlo znižal na 3,4% iz marčevskih 3,5%. Še en znak upočasnjevanja so bili podatki o novo-odprtih neagrarnih delovnih mest (non-farm payrolls), aprila je bilo ustvarjenih 175.000 delovnih mest, kar je nižje od pričakovanj.

 

Delnice evrskega območja so maja beležile mešano dogajanje. Indeksa Eurostoxx 50 in DAX sta pridobila 1,27% in 3,16%, medtem ko je francoski indeks CAC pridobil le 0,10%. Francoske delnice, zlasti francoske banke, v zadnjem času nekoliko zaostajajo za drugimi evropskimi trgi. Nepremičninski sektor in sektor javne oskrbe sta bila med najbolj donosnimi, saj vlagatelji pričakujejo, da bo Evropska centralna banka (ECB) junija znižala obrestno mero.

 

Letna inflacija v evrskem območju se je maja povečala na 2,6% iz aprilskih 2,4%. Kljub temu vlagatelji še naprej pričakujejo znižanje obrestnih mer za 0,25 odstotne točke. V Nemčiji so plače rasle najhitreje v zadnjem desetletju in so s se v prvem četrtletju letos povečale za 6,3%.

 

Japonski delniški trg je maja doživel odboj, vendar je indeks Nikkei 225 kljub temu zaostal za ostalimi razvitimi trgi in zrastel le 0,21%, medtem ko jen še naprej izgublja prednost v primerjavi z dolarjem in evrom. Čeprav ni jasnih znakov okrevanja razpoloženja potrošnikov, se pričakuje, da bo postopno zviševanje plač v prihodnjih mesecih vendarle podprlo potrošnjo.

 

Na trgu surovin je zlato pridobilo 1,86% in mesec končalo pri vrednosti 2.345,80 $ za unčo. V mesecu maju je doseglo rekordno vrednost 2.464 dolarjev za unčo. Največjo rast je beležila cena zemeljskega plina, ki je pridobil 29,93% in končal pri vrednosti 2.587 MMBTU. Tudi srebro je poskočilo za 14,20%.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, vodja službe za upravljanje naložb.

 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (maj 2024). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.