STROKOVNI ČLANKI

18.08.2022

Poletni obrat

Sredi julija smo v našem tedenskem poročilu opozorili, da se obeta možnost večjega kratkoročnega popravka navzgor in dejansko je do tega tudi prišlo. Večina pomembnejših borznih indeksov je od takrat do sredine avgusta pridobila med 8% in 16% vrednosti.

 

Zakaj smo takrat napovedali možnost pozitivnega popravka vam lahko prikažemo na priloženi sliki. Ta je sestavljena iz dveh komponent: zgornji graf kaže gibanje ameriškega borznega indeksa S&P500, spodnji del slike pa gibanje kazalnika Bullish Percent Indicator v istem obdobju. Ta kazalnik kaže trenutno moč optimistov proti pesimistom na borznem parketu.

 

Gibanje Indeksa S&P500 in indikatorja Bullish Percent Index v letu 2022

 

Na primeru gibanja indeksa S&P500 lahko vidite, da se je letos izoblikoval kanal negativnega trenda, prikazan z dvema padajočima črnima premicama. Indeks se je večkrat odbijal med obema mejama kanala in nazadnje znova dosegel spodnjo mejo sredi junija (označeno z zelenim krogom). Obenem je v istem trenutku na spodnji sliki prikazan sentiment vlagateljev (Bullish Percent Index), ki je prav tako dosegel vrhunec pesimizma (označen s spodnjim zelenim krogom). V istem trenutku sta se torej pokrila dva pomembna kratkoročna tehnična kazalca, dotik spodnje meje kanala in vrhunec pesimizma oz strahu vlagateljev, ki sta nas prepričala, da je to pravi trenutek, v katerem bo prišlo do pozitivnega preobrata v drugo smer. Gre za kratkoročno nihanje med pesimizmom in optimizmom, ki je značilno za obnašanje vlagateljev, predvsem v času daljših medvedjih trendov.

 

Popravek se je torej zgodil, večina komentatorjev ga pripisuje predvsem špekulacijam o umiritvi rasti inflacije in bližajočem se prenehanju dvigovanja obrestnih mer s strani Federal Reserve, a dejstvo je, da je bil predvsem sentiment vlagateljev konec junija po šestih mesecih drsenja tečajev dejansko močno pesimističen in zrel za »čistilno akcijo« oz t.i. »short squeeze«.

 

No, danes je situacija, kot vidite na sliki, diametralno nasprotna od tiste izpred meseca dni. Označili smo jo z rdečima krogoma. Indeks S&P500 je dosegel zgornjo mejo kanala, sentiment vlagateljev pa je posledično znova rekordno optimističen. Ponovno se je torej na trgih vzpostavila pregreta situacija, karakterizirana z močnim optimizmom vlagateljev in nadpovprečno visokimi fundamentalnimi vrednotenji. Iz panike v evforijo, v dobrem mesecu dni. To posledično pomeni, da je enostavni del pozitivnega popravka sedaj za nami. Morda lahko sledi še kak odstotek, a gravitacija bo najbrž ponovno začela vleči navzdol. Downside risk je v tej točki večji od potenciala navzgor. Za preboj nad mejo drsečega kanala indeksa S&P500 bi bila potrebna kakšna res presenetljivo pozitivna novica. Vlagatelji zaenkrat stavijo, da bo ta prišla iz pisarn Federal Reserve.

 

Peter Mizerit

Vodja službe za upravljanje tveganj