NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

16.02.2021

Januar 2021 na trgih

Januar je na borznih trgih minil z blagim negativnim predznakom, z izjemo azijskih trgov. Pravzaprav je bila večina meseca pozitivna, zaključek pa je pokvarila razprodaja v zadnjih dneh. Slabši kvartalni rezultati poslovanja, nejasnosti glede načrtov in učinkovitosti cepljenja proti koronavirusu ter napoved ameriške centralne banke o nekoliko počasnejši gospodarski rasti so trge potisnili v rdeče območje. 

 

Evropski kombinirani indeks Eurostox 50 je v januarju izgubil 2 % vrednosti, nemški DAX 2,08 %, francoski CAC pa 2,74 %. Negativen je bil britanski FTSE100, in sicer v višini 0,82 %. V nasprotno smer, in sicer visok skok je za spremembo zabeležil slovenski borzni indeks SBITOP, in sicer + 4,55 %. Ameriške borze so bile prav tako negativne, in sicer je indeks Dow Jones Industrials izgubil 2,04 %, S&P500 pa 1,11 %. Tehnološki indeks Nasdaq je na drugi strani nadaljeval z rastjo in pridobil 1,42 %. Razmerje med dolarjem in evrom ostaja praktično nespremenjeno. Azijski finančni trgi so medtem beležili pozitivna gibanja, in sicer je japonski Nikkei zrasel za 0,8 %, Hong Kong pa 3,87 %. Kitajska je objavila 6,5 % rast BDP v zadnjem kvartalu 2020, kar je več kot 6,1 %, kolikor so pričakovali analitiki.

V ZDA je vodenje države v roke prevzel novi predsednik Joe Biden in takoj napovedal dodaten 1.900 milijard USD težek paket fiskalnih spodbud, namenjenih boju proti posledicam COVID. Napovedal je tudi dvig predvidene pomoči za američane za dodatnih 1400 dolarjev. Paket je bil v začetku februarja potrjen z vsemi demokratskimi glasovi, medtem ko ga republikanci niso podprli. Še pred tem je na stopnicah Kapitola prišlo do kaosa, ko so domnevni podporniki bivšega predsednika Trumpa skušali preprečiti razglasitev volilnega rezultata. Predstavniki kongresa so bili evakuirani, a je v prerivanju na koncu ostalo pet mrtvih in opustošenje na parlamentarnih hodnikih. Dogajanje sicer ni pretirano vplivalo na kapitalske trge, si je pa Donald Trump prislužil začetek postopka kongresne obtožbe.

Med ostalimi ekonomskimi novicami lahko izpostavimo upočasnitev zaposlovanja v ZDA. Po več mesecih upadanja brezposelnosti je ta v decembru upadla počasneje od pričakovanj. Na upočasnitev tempa okrevanja je opozorila tudi ameriška centralna banka. Inflacija v ZDA ostaja nizka, na letni ravni dosega 1,4 %. Zaradi upadanja zalog in rasti povpraševanja na drugi strani hitreje raste cena nafte, ki je samo v mesecu januarju pridobila 7,58 % vrednosti in mesec zaključila pri ceni 52,2 USD za sodček.

V Evropi je nemški indeks ekonomskega zaupanja ZEW zrasel iz decembrskih 55 na januarskih 61,8 točk, kar kaže na močno povpraševanje po nemških proizvodih izven Nemčije.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.