NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

16.03.2021

Februar 2021 na trgih

Kapitalski trgi so mesec februar sprva začeli pozitivno, a so se številke kasneje obrnile navzdol v drugi polovici meseca. Kljub temu se je mesec zaključil v zelenem območju. Evropski kombinirani indeks Eurostoxx50 je pridobil 4,45 %, nemški DAX 2,63 %, francoski CAC 5,63 % v plusu pa je končal tudi slovenski SBITOP in sicer za 2,38 %. Britanski FTSE100 je zrasel za nekoliko bolj šibkih 1,19 %, je pa vrednost britanskega funta zato poskočila za 3,17 % proti evru.

 

V ZDA je najvišjo rast zabeležil indeks Dow Jones in sicer 3,17 %, S&P500 je zrasel za 2,61 %, Nasdaq pa le 0,93 %, ker so tehnološke delnice zaostale za splošno rastjo trgov. Ameriški dolar je pridobil 0,51 % proti evru. Močno pozitivne so bili tudi azijske borze, japonski Nikkei je poskočil za 4,71 %, hongkonški Hang Seng pa za 2,46 %.

Ameriški predsednik Joe Biden je predstavil svoj reševalni paket ukrepov za obnovo ameriškega gospodarstva po epidemiji. Paket je vreden 1.900 milijard USD in je v predstavniškem domu dobil podporo 27. februarja. Naslednji korak je glasovanje v senatu, kjer se prav tako pričakuje tesen rezultat. Pričakovanja trgov so seveda optimistična, saj paket vsebuje 1.400 USD finančne pomoči za vsakega ameriškega državljana, od katere bo vsaj del končal v finančnih naložbah.

Na drugi strani določene skrbi trgom povzroča hitra rast zahtevanih donosov državnih obveznic. Pričakovani inflacijski pritiski povzročajo padec cen obveznic, to pa seveda pomeni rast njihovih zahtevanih donosov. Donos 10-letne ameriške državne obveznice je tako v letošnjem letu na primer zrasel iz 1 % na 1,6 %, kar je najvišja vrednost v zadnjem letu dni. Znaki močne proizvodne aktivnosti in maloprodaje ter pritisk na vhodne cene industrijskih surovin povzročajo prve skrbi glede morebitne inflacije, ki bi se utegnila pojaviti, ko si bo gospodarstvo opomoglo po COVID šoku.

Naraščajoče cene surovin so v zadnjih mesecih eden glavnih dejavnikov za naraščajoča inflacijska pričakovanja. Cena nafte WTI je v mesecu februarju poskočila za 17,82 % na 61,5 USD za sodček, cena bakra pa denimo prav tako dosega najvišje vrednosti po letu 2011.

 

Ameriška centralna banka zaenkrat ne izraža skrbi glede morebitnega pojava inflacije, saj je ta trenutno še zmeraj pod dolgoročnimi referenčnimi vrednostmi. Epidemija naj bi po napovedih Federal Reserve še nekaj časa vplivala na nižjo gospodarsko aktivnost. Tudi večina analitikov se strinja, da trenutni pričakovani donos desetletne ameriške obveznice bolje odraža začetek gospodarskega okrevanja, kot pa rekordno nizke obrestne mere iz konca preteklega leta.

Ostajamo pozitivno naravnani do delniških trgov, še toliko bolj, če bo Bidnov predlagani reševalni paket potrjen tudi na glasovanju v ameriškem senatu.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.