NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

16.04.2021

Marec 2021 na trgih

Marec je minil v znamenju solidnih stopenj rasti tako na evropskih borzah, kot v ZDA. Donos desetletne ameriške državne obveznice se je po hitri novembrski rasti naposled stabiliziral, kar je pomirilo skrbi vlagateljev glede potencialnih dvigov obrestnih mer. Rastoči obvezniški donosi so trge skrbeli zaradi možnosti, da bi gospodarsko okrevanje v kombinaciji z močnimi fiskalnimi stimulativnimi ukrepi povzročilo skok inflacijskih pričakovanj. Delnice iz tehnološkega sektorja so znova zaostale v rasti zaradi premika vlagateljev v sektorje, ki bodo bolje izkoristili prednosti gospodarskega okrevanja po COVID krizi.

 

Indeks Eurostoxx je v mesecu marcu pridobil 7,78 %, nemški DAX 8,86 %, francoski CAC pa 6,38 %. Tudi domači indeks SBITOP je zabeležil rast in sicer nekoliko nižjih 3,06 %. Britanski FTSE je pridobil 3,55 %, obenem pa je vrednost britanskega funta proti evru zdrsnila za 1,61 %.

 

V ZDA je indesk Dow Jones poskočil za 6,62 %, S&P500 pa za 4,24 %. Tehnološki indeks Nasdaq je na drugi strani uspel pridobiti pičlih 0,41 % vrednosti. Okrepil se je tudi ameriški dolar in sicer za 2,87 % proti evru. Predsednik Biden je uspel doseči enostransko podporo za svoj 1.900 milijard USD reševalni paket pomoči “American Rescue Plan”, poleg tega pa je konec marca predstavil še dodaten 2.000 milijard vreden paket infrastrukturnih ukrepov. Ta naj bi bil deloma financiran tudi z dvigom davčne stopnje na dobičke podjetij iz sedanjih 21 % na 28 %. Poleg klasične infrastrukture, kot so ceste in mostovi, bo načrt znaten del sredstev usmeril tudi v zeleno energijo. Dodatne podrobnosti tega načrta bodo znane v mesecu aprilu.

Medtem so azijski borzni trgi mesec marec zaključili z nekoliko bolj mešanimi rezultati. Japonski Nikkei je pridobil 0,73 %, hongkonški Hang Seng pa izgubil 2,08 %. Kitajske delnice so se med večjimi trgi odrezale najslabše zaradi skrbi vlagateljev nad stopnjevanjem protimonopolnega pritiska kitajskih regulatorjev in oblasti proti tehnološkim velikanom, kakršna sta Alibaba in Tencent. Industrijska proizvodnja na japonskem je medtem zabeležila najvišje stopnje rasti po letu 2018, predvsem po zaslugi prebujanja naročil.

Na trgu surovin je nafta v marcu izgubila delček hitre rasti iz predhodnih mesecev in zdrsnila za 3,8 % na 59,16 USD za sodček. Zaradi umiritve inflacijskih strahov so mesec v rdečih številkah zaključile tudi cene plemenitih kovin.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.