NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

17.05.2021

April 2021 na trgih

Mesec april se je začel s predstavitvijo ameriškega infrastrukturnega programa vrednega 2.250 milijard USD, ki ga je predsednik Joe Biden opisal kot “največja investicija v ameriška delovna mesta po drugi svetovni vojni”. Načrt vsebuje spodbude za projekte s področja transportne infrastrukture, vodovodne infrastrukture, infrastrukture za prenos podatkov, zelene energije itd… Ta vlaganja so okrepila zaupanje finančnih trgov, čeprav republikanci načrtu pričakovano nasprotujejo, kar pomeni, da bo moral predsednik Biden iskati popolno podporo demokratske strani, če želi spraviti načrt skozi zakonodajni postopek. Ker pa načrt vsebuje tudi predlog za dvig davka na dobiček korporacij iz sedanjih 21 % na 28 %, mu že nasprotujejo tudi nekateri demokrati.

 

Ameriška administracija je močno pospešila prizadevanja za precepljenje ameriške populacije. To omogoča hitrejše odpiranje gospodarstva, kar bo pospešilo ekonomsko aktivnost v državi. Ameriška centralna banka Federal Reserve je zato dvignila napoved letne rasti BDP v letošnjem letu na 6,5 %.

 

Vse oči investicijske javnosti so trenutno uprte v podatke o inflaciji. Kljub izboljševanju gospodarske slike Federal Reserve obljublja nespremenjene obrestne mere in nakupe obveznic v višini 120 milijard USD mesečno vsaj do konca letošnjega leta.

Kapitalski trgi so mesec april v glavnem zaključili v zelenih številkah. Indeks Dow Jones je pridobil 2,71 %, S&P500 5,24 %, Nasdaq pa 5,40 % s čimer je  nadoknadil del zaostanka iz predhodnega meseca. Ameriški dolar je v aprilu izgubil 2,47 % proti evru.

Inflacija postopoma narašča tudi v evroobmočju. Gospodarstva se počasi odpirajo, indeks rasti potrošniških cen, ki je že marca narasel iz 0,9 % na 1,3 %, je v aprilu še dodatno pospešil na 1,6 %. Evropski borzni indeksi so prav tako mesec zaključili v zelenih številkah, čeprav nekoliko nižjih kot ameriški. Eurostox 50 je pridobil 1,42 %, nemški DAX skromnih 0,85 %, francoski CAC pa 3,3 %. Izstopajoče pozitiven je bil tokrat slovenski borzni indeks SBITOP, ki je predvsem zaradi rasti delnice tovarne zdravil Krka pridobil kar 7,49 %. Britanski indeks FTSE100 je zrasel za 3,82 % ob nespremenjenem razmerju EUR/GBP.

Slabše so se medtem izkazali azijski trgi, denimo japonski borzni indeks Nikkei, ki je zdrsnil za 1,25 %. Na trgu surovin se je ponovno podražila cena sodčka lahke nafte WTI in sicer za 7,47 %, kar podpihuje inflacijske skrbi. Zrasli sta tudi ceni zlata in srebra in sicer prva za 3,20 %, druga pa za 5,47 %.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.