NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

21.09.2021

Avgust 2021 na finančnih trgih

V avgustu so številni različni dejavniki držali trge v ravnotežju, vendar jim je kljub vsemu uspelo mesec zaključiti pozitivno. Glavna dejavnika sta veliko število zaposlenih, po poročanju ZDA je bilo v juliju ustvarjenih več kot 1.000.000 novih delovnih mest, in znižanje stopnje brezposelnosti s 5,9 % v juniju na 5,4 %, kar je najnižja raven od marca 2020, ko so se začele covid-19 blokade.

 

Medtem ko gospodarstvo zelo hitro raste, tveganja ostajajo. Federal Reserve je napovedala opuščanje svojih programov odkupovanja obveznic ko gospodarstvo okreva, saj  takrat podpora centralnih bank ni več tako potrebna, kot je bila leta 2020. To je znano kot »tapering oz. opuščanje«. Drugi dejavnik je visoka stopnja inflacije - čeprav se trenutno ne povečuje, se pričakuje da bo v dogledni prihodnosti ostala na visokih ravneh kot posledica motenj v oskrbi in pomanjkanju delovne sile. Zaskrbljujoče so tudi višje cene bencina.

 

Kljub temu so ameriški delniški indeksi avgust končali v zelenem, pri čemer so S&P500, Dow Jones in Nasdaq Composite pridobili 2,90 %, 1,21 % in 4,00 %. Dolar je v primerjavi z evrom pridobil 0,52 % in zaključil na 1,1808 EUR. Tudi evropski indeksi so mesec zaključili v zelenem. Eurostoxx 50 je pridobil 2,62 %, nemški DAX 1,87 % in francoski CAC40 1,02 %. Slovenski SBITOP je pridobil 2,50 %. Britanski FTSE je pridobil 1,24 %, medtem ko je britanski funt v primerjavi z evrom izgubil 0,54 % na 0,8582.

Kitajska je ponovno zaostala za donosnostjo evropskega in ameriškega trga zaradi nenehnih novih posegov s strani kitajskih oblasti. Čeprav je hongkonški indeks Hang Seng konec avgusta okreval, je mesec zaključil s skromno izgubo 0,32 %. Japonski indeks Nikkei je na drugi strani pridobil 2,95 %.

 

Upočasnitev kitajske rasti se je odražala v močnem 7,37 odstotnem znižanju cene nafte na 68,5 dolarja za sod. Na drugi strani smo v sezoni orkanov in zaradi orkana Ida, ki je poškodoval obrate za proizvodnjo nafte v Mehiškem zalivu, bi se lahko nafta v septembru zelo okrepila.

 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.