NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

14.01.2022

December 2021 na finančnih trgih

Leto 2021 se je zaključilo v pozitivnem ozračju, vsi pomembnejši borzni indeksi z izjemo Hong Konga in kitajskih delnic so trgovanje zaključili v zelenih številkah. Kljub temu so mesec zaznamovale tudi določene skrbi. Inflacija ostaja zaskrbljujoči faktor saj je decembra dosegla 6,9 % na letni ravni, kar je najvišje po juniju 1982. To je tudi spodbudilo ameriško centralno banko Federal Reserve, da je najavila pospešek umikanja monetarnih spodbud. Mesečni nakupi obveznic se bodo tako zmanjševali s tempom 30 milijard namesto prvotno predvidenih 15 milijard USD. Tudi FED sedaj inflacije ne vidi več kot le “začasno” grožnjo, zaradi česar je hkrati najavila možnost hitrejšega tempa dviga obrestnih mer v letu 2022.

 

Krizi na političnem parketu glede dviga proračunskega limita za zadolževanje v ZDA smo se v decembru uspešno izognili, je pa na nepričakovano oviro naletel zadnji predlagani sveženj fiskalne podpore. Senator Manchin je namreč odrekel podporo 1170 milijard USD vrednemu paketu ukrepov predlaganih s strani Bidnove administracije, zaradi česar ta nima dovolj glasov za sprejem v zakonodajnem postopku. Tudi Covid še zmeraj ustvarja motnje v gospodarstvu, saj varianta Omicron povsod povzroča strmo rast novih okužb. Ker pa podatki vseeno kažejo, da naj bi bila ta različica nekoliko blažja in povzročala manj hospitalizacij, ostaja upanje da dodatni zaostritveni ukrepi ne bodo potrebni.

 

Evropska Centralna Banka je potrdila, da bo z marcem 2022 prenehala izvajati svoj program nakupov, vezanih na izbruh pandemije koronavirusa (PPP – Pandemic Purchase Program), bo pa v zameno nekoliko povečala svoj redni program mesečnih nakupov (APP – Asset Purchase Program). Skupna monetarna podpora se bo kljub temu znižala. Inflacijske napovedi za evroobmočje so se skoraj podvojile, in sicer iz 1,7 % letno na 3,2 % letno. Angleška in norveška centralna banka sta medtem že dvignili obrestne mere v boju zoper hitro rastoče inflacijske številke. 

 

Ameriški borzni indeksi so mesec december zaključili pozitivno. S&P500 je pridobil 4,36 %, Dow Jones Industrials 5,38 %, Nasdaq pa le 0,69 % zaradi zaostajanja tehnoloških delnic. Kljub nekoliko bolj zaostreni monetarni retoriki s strani FED je ameriški dolar ohranil skoraj nespremenjeno vrednost proti evru pri 1,1368 USD za evro.

Nemški borzni indeks DAX je pridobil 5,20 %, francoski CAC 6,43 %, kombinirani Eurostoxx pa 5,79 % ,s čimer so nadoknadili novembrske izgube. Britanski FTSE je poskočil za 4,61 %, obenem pa je tudi britanski funt pridobil 1,43 % proti evru in se povzpel na vrednost 0,84 funta za evro. Slovenski borzni indeks SBITOP je prav tako zaključil pozitivno, a z 2,24 % rastjo je nekoliko zaostal za ostalimi evropskimi indeksi. V Aziji je japonski indeks Nikkei zrasel za 3,49 %, hong-konški Hang Seng pa izgubil 0,33 %. 

Cena nafte WTI je nekoliko nadoknadila svoj visok 20,81 % padec v novembru, zrasla za 13,64 % in s tem mesec december zaključila pri vrednosti 75,21 USD za sodček. Cena zlata se je povzpela za 2,93 %, srebra pa za 2,71 %, k čemur so najbrž prispevali naraščajoči inflacijski pritiski.

 

V celoti gledano je bilo leto 2021 dobro tako z makroekonomskega vidika kot z vidika ustvarjenih borznih donosov. Odprtje gospodarstev po začetnem valu epidemije je povzročilo zelo močno rast BDP, okrepljeno z močnim povpraševanjem gospodinjstev, ki so nadoknadila odloženo potrošnjo iz leta 2020. Brezposelnost je začela izjemno hitro upadati. Ponavljajoči se valovi koronavirusa pa na drugi strani še zmeraj povzročajo določene motnje v distribucijskih verigah in ponudbi delovne sile. To je sicer povzročilo skok inflacijskih številk, kar pa ni preprečilo delniškim trgom, da bi leto zaključili z zelo dobrimi donosi.

 

Nemški indeks DAX je na letni ravni zabeležil 15,79 % rast, francoski CAC 28,85 %, kombinirani Eurostoxx pa 20,99 %. Britanski FTSE je pridobil 14,30 %, pri čemer je tudi britanski funt poskočil za 5,92 % proti evru. Spektakularni donos je prikazal Slovenski borzni indeks SBITOP, ki je leto zaključil kar z 39,37 % plusom. V ZDA je indeks S&P500 leto zaključil s 26,89 % pozitivnim donosom, Dow Jones je pridobil 18,73 %, Nasdaq pa 21,39 %. Dolar se je proti evru okrepil za 6,23 %. Azijski indeksi so jo odnesli nekoliko slabše. Japonski Nikkei je na letni ravni pridobil le 4,91 %. Konkretne izgube so beležile kitajske delnice. Indeks v Hong Kongu je izgubil 14,08 % predvsem zaradi intervencij kitajskih oblasti proti pomembnim kitajskim korporacijam, kakršni sta Alibaba ali Tencent Holdings. Skrbi vlagateljem povzročajo tudi težave v tamkajšnjem nepremičninskem sektorju s kolapsom največje nepremičninske družbe China Evergrande.

 

Če je bila inflacija naša največja skrb v letu 2021, se fokus sedaj preusmerja na monetarno politiko. Pričakujemo, da bo ta postala primarni faktor borznih donosov v letu 2022. To postaja očitno že sedaj. Pričakujemo, da bo inflacija dosegla vrh v prvem četrtletju 2022 in se nato postopoma umirila, ko se bo v nadaljevanju leta umirilo tudi povpraševanje potrošnikov in hkrati odpravila ozka grla v dobavnih verigah. Kljub umiritvi bo inflacija ostala nad dolgoročnim povprečjem zadnjih let zaradi česar bo odziv centralnih bank tako pomemben. Tudi rast BDP bo še zmeraj nad dolgoročnim povprečjem, a nekoliko nižja od lanskih številk, brezposelnost pa se bo postopoma še zniževala. V grobem leti 2022 in 2023 bosta leti, ko se bo globalna ekonomija počasi normalizirala na predpandemske nivoje.

Kar se tiče delniških trgov bo ključnega pomena geografska alokacija premoženja. Glede na trenutna vrednotenja nameravamo ohraniti nekoliko nižjo utež ameriških trgov in višjo utež evropskih. Za razliko od leta 2021, bi tokrat utegnile večji uspeh doseči kitajske delnice, čeprav politično tveganje tam ostaja nadpovprečno visoko. Tudi britanske delnice kažejo zanimiva vrednotenja, a je Velika Britanija trenutno še v močnem primežu pandemije, zaradi česar bi morda utegnila biti bolj zanimiva kasneje, tekom leta 2022.

Srečno novo leto s strani vseh zaposlenih v družbi Primorski skladi in naj vam leto 2022 prinese zdravja in uspehov.Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.