NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

15.10.2021

September 2021 na finančnih trgih

September so zaznamovale strma rast cen nafte in plina, poslabšanje motenj v dobavnih verigah, namig ameriške Federal Reserve o možnosti začetka zmanjšanja mesečnih nakupov obveznic ter strah pred nepremičninskimi težavami na Kitajskem.

 

Po 7,37 % padcu v avgustu je cena sodčka nafte septembra poskočila za 9,53 % na 75,03 USD. Tropska nevihta Ida je za kratek čas onesposobila proizvodnjo nafte v mehiškem zalivu. Visoka cena nafte vztraja tudi zaradi motenj v dobavi zaradi katerih so energetska podjetja porabila precejšen del svojih zalog. Obenem tudi OPEC ni uspel zagotoviti dviga načrpanih količin nafte zaradi motenj v vzdrževanju v času epidemije. Še večji, kar 31 % mesečni skok cen, je beležil trg naravnega plina, kljub ruskim zagotovilom, da ostaja zaupanja vreden dobavitelj globalnim porabnikom plina.

Težave v dobavnih verigah niso samo posebnost na trgu energentov. Tudi sektor polprevodnikov se sooča z velikim primanjkljajem zalog, kar povzroča izrazite težave avtomobilskim tovarnam. Te že opozarjajo na izpad prihodkov zaradi zastojev v proizvodnji vozil. Težave v dobavah in naraščajoče cene surovin vplivajo tudi na pojav inflacijskih skrbi, ki morda ne bo le začasne narave, še posebej, ko se gospodarstva postopoma odprejo po prehodu najtežje faze epidemije.

Po tem, ko je ameriška Federal Reserve namignila na možnost znižanja nakupov obveznic na odprtem trgu, katerih znesek trenutno dosega 120 milijard USD mesečno, je tokrat potrdila, da naj bi s tem procesom tudi dejansko začela novembra letos. Posledično se je okrepil ameriški dolar in proti evru do konca meseca pridobil 1,92 % in dosegel tečaj 1,1581 za 1 evro, kar je najvišje po juliju 2020.

Kitajski nepremičninski gigant Evergrande je na robu bankrota potem, ko ni izplačal nekaterih obresti na svojih 300 milijard odprtih dolgov. To je sprožilo strahove o možni širitvi okužbe na ostale družbe nepremičninskega sektorja in tudi širše v finančni sistem. Indeks borze v Hong Kong-u je mesec zaključil s 5,04 % minusom.

Po vsem naštetem dogajanju ni nič čudnega, da so mednarodni kapitalski trgi mesec september zaključili v rdečih številkah. Ameriški S&P500 je izgubil 4,76 %, kar je prva izguba na mesečni ravni po letošnjem januarju in največji septembrski zdrs po letu 2010. Dow Jones industrials je zdrsnil za 4,29 %, tehnološki Nasdaq pa za 5,31 %. Prav tako rdeče so bile tudi evropske borze. Kombinirani indeks Eurostoxx je izgubil 3,53 %, nemški DAX 3,63 %, francoski CAC 2,4 %, slovenski SBITOP 2,14 % in britanski FTSE 0,47 %. Britanski funt je proti evru zdrsnil za 0,14 %.

Edini od pomembnejših mednarodnih indeksov z mesečno rastjo v septembru je bil japonski Nikkei s 4,85 % rastjo. Japonska centralna banka je objavila rezultate kvartalne ankete o indeksu zaupanja gospodarstvenikov, ki se je povzpel na najvišje ravni  v zadnjih treh letih.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.