NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

08.09.2020

Avgust 2020 na trgih

Evropski trgi so se po rahli ohladitvi prejšnji mesec, kljub mešanim makroekonomskim podatkom avgusta znova nekoliko okrepili. Nemški indeks DAX je zrasel za 5,13 %, francoski CAC za 3,42 % kombinirani Eurostoxx pa za 3,09 %. Objava gibanja BDP v drugem četrtletju je znašala -12,1 % na letni ravni, kar je bilo v skladu s pričakovanji zaradi ukrepov zajezitve širjenja virusa, ki so veljali od marca do konca maja. Za primerjavo, ameriški BDP se je v enakem obdobju skrčil za 31,7 %.

 

Londonska borza je znova zaostala za evropskimi sosedami, saj je indeks FTSE v avgustu pridobil le 1,12 %. Okrepila se je tudi vrednost britanskega funta proti evru in sicer za 0,86 %. V ospredje dogajanja se znova vračajo pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU.

Ameriške borze so medtem beležile najvišje stopnje rasti. Indeks S&P500 je pridobil 7,01 %, Dow Jones Industrials 7,57 % tehnološki Nasdaq Composite pa kar 9,59 %. Tako S&P500 kot Nasdaq sta dosegla nove rekordne vrednosti. Na drugi strani je ameriški dolar po močnejšem julijskem zdrsu znova izgubljal vrednost in sicer dodatnih 1,36 % v avgustu. Gre za najnižjo vrednost dolarja proti evru po avgustu 2018. Drsenje dolarja se je nekoliko ustavilo šele po tem, ko je ameriški predsednik Trump podpisal nekaj ukazov o podaljšanju nadomestil za brezposelne ter začasno zaustavil plačilo davka na plače.

 

Skoraj hkrati znova naraščajo napetosti na relaciji Kitajska in ZDA. Kitajska je vzpostavila sankcije proti 11 ameriškim osebam po tem, ko so ZDA vzpostavile sankcije proti kitajskim uradnikom, povezanim z dogodki v Hong Kongu. ZDA tudi čedalje glasneje zahtevajo od kitajskih podjetij, ki kotirajo na ameriških borzah, da dovolijo kontrolo nad delom kitajskih revizorjev, sicer jih bodo prisilili v umik delnic iz ameriških borz. Rok za to dejanje je zaenkrat postavljen na konec leta 2021.

Cena zlata se je gibala vzajemno z drsenjem ameriškega dolarja. Novo rekordno vrednost 2089 USD za unčo je zlato zabeležilo v začetku avgusta, in se nato malce spustilo do vrednosti 1978 USD za unčo kar na mesečni ravni predstavlja 0,37 % padec. Srebro je medtem nadaljevalo svoj julijski zalet in v avgustu pridobilo še dodatnih 18,08 % vrednosti.

 

Japonski borzni indeks Nikkei je pridobil 6,59 % in s tem v celoti nadoknadil 2,59 % julijski padec. A tudi Japonska se ni uspela izogniti posledicam divjanja koronavirusa. V drugem četrtletju je tako ta azijska država zabeležila rekorden 7,8 % padec BDP kot posledica nižje potrošnje gospodinjstev in znižanega globalnega povpraševanja po avtomobilih in preostalem izvozu. Tretje zaporedno četrtletje negativnega gibanja BDP je tako močno načelo pridobitve stimulativne politike prvega ministra Shinza Abe-ja, začete v letu 2012. Ta je naposled odstopil 28. avgusta, pri čemer je kot razlog navedel zdravstvene razloge.

 

September bo zanimiv zaradi približevanja ameriških predsedniških volitev. Aktualni republikanski predsednik Donald Trump in njegov demokratski konkurent Joe Biden se bosta soočila v javnih debatah, prav tako pa tudi njuna podpredsedniška kandidata, Mike Pence in Kamala Harris. Če se bodo bolje odrezali demokrati, bi to lahko vodilo v znižanje napetosti do Kitajske in krepitev tečaja ameriškega dolarja.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.