NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

17.08.2020

Julij 2020 na trgih

Rast kapitalskih trgov se je v mesecu juliju nekoliko umirila. Objava poslovnih rezultatov kot tudi pomembnejših makroekonomskih indikatorjev je razkrila globino poslovne škode v gospodarstvu v prvi polovici leta. Ker so povsod po svetu poleti nekoliko sprostili omejevalne ukrepe, je začelo ponovno naraščati tudi število okuženih. To je bilo sicer pričakovano, zato borze na drugi val okužb vseeno niso reagirale pretirano negativno.

 

Nemški indeks DAX je mesec julij zaključil praktično nespremenjeno, francoski CAC je izgubil 3 %, kombinirani Eurostoxx pa je zdrsnil za 1,85 %. Še največje izgube med evropskimi borznimi indeksi je beležil britanski FTSE in sicer kar 4,41 % na mesečni ravni. Ameriški borzni indeksi so nominalno beležili precej boljše stopnje rasti. Indeks S&P500 je pridobil 5,51 %, Dow Jones Industrials pa 2,38 %. Tehnološki indeks Nasdaq je mesec zaključil s 6,83 % rastjo. Kljub visoki rasti pa je potreba omeniti močan, skoraj 5 % padec vrednosti USD v istem obdobju, kar pomeni, da za evropske vlagatelje v ameriške delnice, mesec ni bil tako donosen, kot bi lahko sklepali iz rasti borznih indeksov.

Padec vrednosti ameriškega dolarja se v veliki meri pripisuje upočasnitvi pogajanj v ameriškem kongresu glede novega paketa ukrepov za spodbude gospodarstvu v času epidemije. Do sedaj so namreč američani, ki so izgubili delo, prejemali tedensko nadomestilo v višini 600 dolarjev. Ta ukrep se je iztekel, o morebitnem podaljšanju pa se bodo kongresniki ponovno pogovarjali šele septembra. Posledično je seveda vse več američanov v težavah pri poravnavi sprotnih obveznosti, kot so najemnine ali posojila za nakup nepremičnin. Skrbi povzroča tudi obnovitev politično-gospodarskih napetosti na relaciji Kitajska-ZDA.

 

Svetla izjema v mesecu juliju je bilo gibanje cen plemenitih kovin. Gre seveda predvsem za efekt drsečega dolarja in pričakovanj o naraščajoči inflaciji. Dodatno so k temu pripomogle tudi izjave Federal Reserve, da naj bi obrestne mere ostale rekordno nizko še vsaj do konca leta 2022. Cena zlata je zrasla za 9,09 % in se dotaknila nove rekordne vrednosti 1985,90 USD za unčo. Še močneje je zrasla cena srebra in sicer kar 29,94 % na 24,22 USD za unčo.

Medtem so bili objavljeni podatki o stopnji rasti BDP v ZDA v drugem četrtletju letošnjega leta. Prevedeno na letno raven padec znaša osupljivih 32,9 %. Stopnja brezposelnosti v ZDA počasi upada in znaša trenutno 11,1 %, medtem ko je meseca aprila znašala 14,7 %. Ljudje se torej postopoma vračajo na delovna mesta, bo pa ta proces do polne zaposlenosti trajal vsaj še nekaj let. Tudi vrednosti maloprodaje in industrijske proizvodnje sta v mesecu juliju beležili visoke stopnje rasti, a sta še daleč od predkriznih ravni.

Številke v evroobmočju se nekoliko razlikujejo od ameriških. Stopnja uradne brezposelnosti se je denimo le malo spremenila, v primerjavi s predkriznim obdobjem se je povečala iz 7,3 % na 7,8 %. Sprememba BDP v drugem četrtletju še ni bila objavljena, pričakuje pa se padec v višini 12,1 % prevedeno na letno raven.

 

Kljub ponovni rasti števila okuženih z virusom COVID-19 ne pričakujemo, da se bodo vlade odločile za tako strikten režim omejevanja javnega življenja, kakršen je veljal letos spomladi. Ekonomska škoda je previsoka zato bodo ukrepi najbrž šli bolj v smeri lokaliziranih posegov in karanten ter splošnih priporočil o intenzivnejši uporabi mask. Zaradi tega pričakujemo nadaljevanje gospodarskega okrevanja, ki pa bo počasno in dolgotrajno.

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij. Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.