NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

17.02.2020

Januar 2020 na finančnih trgih

Leto 2019 so zaznamovali novi rekordi delniških trgov, zato je bil seveda čas zrel za vsaj manjšo korekcijo, ki pa niti ni bila posledica novic z gospodarskega področja. Začetek letošnjega leta je zaznamoval napad ameriškega drona na konvoj vozil na poti z letališča v Bagdadu, v katerem je bil ubit najvišji predstavnik iranske vojske. To je povzročilo nemir na borznih trgih in močan dnevni skok cen nafte. Do eskalacije konflikta na srečo ni prišlo in zadeva je bila v nekaj dneh pozabljena, a to je bil šele uvod v naslednje poglavje težav.

 

Izbruh pljučnice v kitajskem velemestu Wuhan je pri zdravnikih vzbudil sum, da gre za novo vrsto koronavirusa. Prva smrtna žrtev je bila zabeležena 9. januarja, do sredine februarja pa je število že preseglo 1000. Svetovna zdravstvena organizacije je objavila nevarnost hitre širitve virusa po svetu po tem, ko so prve osamljene primere začeli beležiti tudi izven Kitajske. Ker se virus kapljično prenaša iz človeka na človeka podobno, kot pri drugih vrstah gripe, je Kitajska sprejela precej stroge ukrepe, s katerimi bi radi zajezili širjenje. Zapirajo se šole, trgovski centri in tovarne, močno omejen je tudi javni promet, letalske povezave s Kitajsko pa so čedalje bolj okrnjene. Dlje časa trajajoče motnje bodo seveda negativno vplivale na gospodarsko rast v tem obdobju. 

Borzni trgi, predvsem Kitajski, so novice o novem virusu sprejeli negativno. Indeks Shanghai Composite je samo v januarju izgubil 9,95% vrednosti, od tega 7,72% v enem samem dnevu. Pod pritiskom je predvsem kitajski trgovinski sektor, saj se ljudje izogibajo življenja zunaj svojih stanovanj, kolikor je le mogoče. Razumljivo je, da bo močno udarilo tudi po turističnem sektorju in to ne samo na Kitajskem ampak globalno.

Edina izjema je tehnološki sektor. Medtem ko sta ameriška indeksa Dow Jones Industrials in S&P500 v januarju izgubila 0,99% in 0,16%, je tehnološki indeks Nasdaq v istem mesecu pridobil kar 1,99% vrednosti. Poganjale so ga rasti delnic Appla, Googla, Amazona in Microsofta. Ameriška Federal Reserve je tokrat obrestne mere pustila nespremenjene.

Evropske borze so bile januarja večinoma negativne. Nemški DAX je izgubil 2,02%, francoski CAC 2,87% kombinirani Eurostoxx 50 pa 2,78%. Nemčijo je presenetil podatek o skoraj 3,3% padcu maloprodaje v mesecu decembru. Na letni ravni je maloprodaja v Nemčiji zrasla za pičlih 0,8%, pričakovalo pa se je skoraj 5% rast. V Veliki Britaniji je indeks FTSE100 izgubil 3,4% medtem, ko je britanski funt pridobil 1,4% proti evru. In da ne pozabimo, 31. januarja je Združeno kraljestvo, kot prva država v zgodovini, uradno zapustilo Evropsko Unijo.

Dogajanje na finančnih trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na finančnih trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.