NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

17.01.2020

December 2019 na finančnih trgih

Mesec december je zaključil v pozitivnem tonu, s čimer se je zaključilo leto 2019 kot eno najbolj donosnih v zgodovini.

 

V ZDA se je indeks Dow Jones Industrial Average v decembru povzpel za 1,74%, indeks S&P 500 za 1,96%, indeks Nasdaq pa za 3,54%. Vsi trije indeksi s tem zaključujejo leto z izjemnimi donosi, in sicer prvi z 22,34%, drugi z 28,88% ter tretji s 35,23%. Poleg tega je še dolar tekom leta pridobil cca. 3% vrednosti proti evru. Kljub trgovinskim zapletom s Kitajsko in geopolitičnimi tenzijami na Bližnjem Vzhodu, se je ameriško gospodarstvo izkazalo kot močno, z rekordno nizko stopnjo brezposelnosti, kar podpira potrošnjo gospodinjstev. Ker pa se na obzorju kaže vse večja negotovost, podjetja postajajo previdnejša, kar se kaže na postopnem upadanju naročil investicijskih dobrin. Tudi rast BDP se počasi, a vztrajno umirja. Posledično je tamkajšnja centralna banka Federal Reserve preventivno večkratno znižala obrestne mere že v začetku leta. Veliko medijskega pompa se je nabralo tudi okoli 1. faze trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko, dejstvo pa je, da večjega konkretnega napredka na tem področju ni doseženega, bolj ali manj gre le za začasno umiritev eskalacije napetosti. Pričakuje se, da naj bi pravi dogovor bil podpisan šele po ameriških predsedniških volitvah leta 2020. Na tem področju bo leto še zanimivo, saj je ameriški predstavniški dom odločil o začetku debate o sprožitvi postopka za odstavitev predsednika Donalda Trumpa. O tem se bo debatiralo in glasovalo v letošnjem letu.

Tudi evropski delniški indeksi so mesec december in leto 2019 zaključili pozitivno. Nemški DAX je decembra pridobil 0,1%, leto pa zaključil 25,48% v plusu. Francoski CAC se je decembra bolje izkazal z 1,23% rastjo, na letni ravni pa pridobil 26,37%. Indeks Eurostoxx 50 je zadnji mesec leta zaključil 1,12% v plusu, na ravni celotnega leta pa pridobil 24,78% vrednosti. V nasprotju z močjo ameriškega gospodarstva, pa se nekatere evropske države članice soočajo s težavami pri zagotavljanju gospodarske rasti, čeprav uradno niso zdrsnile v recesijo (denimo Nemčija). Rast BDP evroobmočja je na letni ravni zabeležena v višini 1,2%, poslabšuje se trgovinska bilanca, povečujeta pa zasebna in javna potrošnja. 

 

Gibanje britanskega borznega indeksa FTSE100 je minilo v senci dogajanja okoli Brexit-a. Posledično je zabeležena ena najnižjih stopenj rasti v EU, in sicer le 12,10%, kar predstavlja le polovico rasti ostalih pomembnejših borznih indeksov. Se je pa po drugi strani, zaradi presenetljivo močne volilne zmage ministrskega predsednika in zagovornika Brexit-a Borisa Johnsona, precej okrepil britanski funt, in sicer za 5,19% proti evru. Velika Britanija naj bi sedaj formalno zapustila EU 31. januarja 2020. 

Azijski trgi so se v minulem letu obnašali različno. Japonski Nikkei je decembra pridobil 1,56% vrednosti, v celotnem letu pa 18,20%. Hong Kong je bil decembra močnejši z 2,29% rastjo, na letni ravni pa šibkejši, saj je pridobil »le« 9,07%, predvsem kot posledica političnih napetosti s kitajsko administracijo te nekdaj britanske politične entitete. 

 

Pozornost vlagateljev je z začetkom leta 2020 usmerjena tudi v inflacijska pričakovanja. Če bodo ta naraščala, kar se ponekod že kaže, bodo pogledi in pričakovanja usmerjeni predvsem v aktivnosti centralnih bank. Te imajo dvojni mandat kontrole nad inflacijo in spodbujanja gospodarske rasti oz. polne zaposlenosti. Dokler pa se inflacija v razvitih državah nahaja pod ciljnima dvema odstotkoma ni za pričakovati večjih intervencij v smeri zaostrovanja monetarne politike.

Dogajanje na finančnih trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na finančnih trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.