NOVICE

PRIJAVA NA E-NOVICE

Med prvimi bodite obveščeni o akcijah, razmerah na trgu ter ostalih ugodnostih, katere vam ponujamo.

 

Prijava

13.10.2023

September 2023 na finančnih trgih

Po močni prvi polovici leta so kapitalski trgi, mesec september in skupaj celotno tretje trimesečje letošnjega leta zaključili v negativnem območju. Zdrse so beležile tudi cene državnih obveznic, saj donosi dolgoročnejših obveznic naraščajo. Surovine so pozitivno izstopale, med slednjimi še najbolj energetske, zaradi znižanja črpalnih kvot Savdske Arabije in Rusije.

 

Ameriški indeks Dow Jones je v septembru izgubil 3,49%, S&P500 4,87%, Nasdaq Composite pa 5,81%. Skupaj v tretjem trimesečju leta je indeks Dow Jones izgubil 2,61%, S&P500 3,65%, Nasdaq Composite pa 4,12%. Vlagatelji so v začetku trimesečja še upali, da se obdobje visokih obrestnih mer bliža koncu, vendar guvernerji Federal Reserve vztrajajo na morda še enem dvigu pred koncem letošnjega leta. Na septembrskem sestanku FED so sicer nivo obrestnih mer ohranili nespremenjen, pri 5,5%. Inflacija je avgusta malenkost poskočila, vendar ohranja padajoči trend. Stopnja osnovne inflacije je na letni ravni tako zdrsnila iz 4,7% na 4,4%. Splošna inflacija (ta vključuje tudi cene hrane in energije) pa je zrasla že drugi mesec zapored, in sicer iz 3,2% na 3,7% letno. Ameriški trg dela sicer ostaja močan, vendar stopnja brezposelnosti počasi raste in je avgusta dosegla 3,8%. Število brezposelnih se je povečalo za 514.000 oseb na skupnih 6,4 milijona in kaže na nadaljnje postopno ohlajanje trga dela.

 

Evropski trgi so mesec september prav tako zaključili negativno. Skrbi, da bodo visoke obrestne mere zadušile gospodarsko rast, so potisnile nemški indeks DAX navzdol za 3,51%, francoski CAC je izgubil 2,48%, kombinirani Eurostoxx pa 2,85%. V zadnjih treh mesecih skupaj je DAX izgubil 4,71%, CAC 3,58%, Eurostoxx 5,10%. Slovenski SBITOP je za razliko od ostalih septembra zrasel za 1,53%, vendar je pred tem, avgusta zaradi poplav močno zdrsnil. V zadnjih treh mesecih je SBITOP izgubil 4,73% vrednosti po tem, ko je v prvi polovici leta zrasel za 17,52%. Podatki o inflaciji evroobmočja kažejo na upočasnitev le-te, in sicer upad iz 5,2% letno na 4,3% v avgustu. To bi morda utegnilo Evropsko centralno banko prepričati v prekinitev cikla dvigovanja obrestnih mer, kar je tudi spodbudilo krepitev ameriškega dolarja, ki je mesec september zaključil pri vrednosti 1,057 USD za 1 EUR.

 

Britanski indeks FTSE je bil prav tako med redkimi izjemami, ki so mesec zaključile pozitivno. Septembra je pridobil 2,27%, v zadnjih treh mesecih skupaj pa 1,02%. Na to so vplivale predvsem delnice velikanov v energetski industriji in rudarstvu, ki so si zaradi rasti cen surovin nekoliko opomogle. Svoje sta dodala še šibak funt in močan dolar.

 

Vrednost so izgubile tudi delnice v Hong Kongu. Po obsežnih padcih je bilo septembra naposled zaustavljeno trgovanje z delnicami nekdanjega nepremičninskega velikana Evergrande. Indeks Hang Seng je na mesečni ravni zdrsnil za 3,11% na trimesečni pa za 5,85%. Hong Kong je med indeksi z najslabšim letošnjim donosom, saj je že v prvi polovici leta izgubil skupaj 4,37% vrednosti.

 

Močno rast je septembra beležila cena nafte (brent), ki se je povzpela za 8,56% na 90,79 USD za sodček. Zaradi močnega dolarja je bil na drugi strani mesec negativen za cene plemenitih kovin.
 

Dogajanje na trgih povzema Rudy Marchant, upravljavec skladov.
 

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij (september 2023). Več o dogajanju na trgih lahko preberete v rubriki Strokovni članki. Informacije o poslovanju skladov lahko pridobite v mesečnih poročilih.